Krimoorlog zonder lantaarn

De Krim….ik geloof niet dat de naam iets met oorlog te maken heeft en toch is het voor de tweede keer dat op dit schiereiland een conflict uitbarst, vooral tussen partijen die niet op de Krim zijn gevestigd. Natuurlijk, er wonen wat Russen en ik weet niet precies war Chroestsjov er ooit toe bewogen heeft het schiereiland aan Oekarïene toe te wijzen, behalve dat hij zelf een Oekraïener was. Een jaar na het overlijden van Stalin. Misschien was het bedoeld als goedmakertje voor alle ellende die zijn voorganger op het schiereiland had aangericht.

Opmerkelijk is wel de houding van de VS en de EU die nu weer voordringen om het beste jongetje van de klas te kunnen zijn. Normaal gesproken kunnen ze hun jeukende wapentuig niet in de zak houden maar nu gaan ze ineens de vroomheid zelve spelen. Hun “grote” tegenstander Poetin plaatst zichzelf immers in de rol van de gemene eikel! Eigenlijk hadden de westerse landen het zich niet beter kunnen wensen: goud weggegraaid in Sotchi en meteen daarna de heiligheid tegenover Poetin uithangen. Nee, ik vind Poetin geen aardige jongen maar de huichelachtigheid die het westen nu ten toneel spreidt, is meer dan erbarmelijk.Het erge is dat een hele anonieme groep westerse burgers zich achter die hypocriete houding schaart en Poetin zelfs met Hitler vergelijkt. Nu kun je altijd iedereen met iedereen vergelijken maar dan gaat er wel heel veel mank. Poetin is geen op het ras gerichte superieure onvrede-hitser maar doodgewoon een graaiende machthebber die graag ziet hoe anderen de poen in zijn kas storten. Poetin the money.

Laten we wel wezen: in de ogen van Poetin is het conflict met Oekraïene eigenlijk een binnenlands probleem. Het gebied heeft zich immers volledig ten onrechte van Rusland afgescheiden? Of hij daarin gelijk heeft is nog maar de vraag want bijvoorbeeld in WOII kozen de Oekraïeners de kant van de Nazi’s, gewoon omdat ze de Russen en Stalin vooral, ook al was hij eigenlijk een Georgiër, beschouwden als schurftige honden. En ook de  Krim Tataren  waren allesbehalve gelukkig met de autist in het Kremlin. Ik vermoed overigens dat ook Poetin sterk autistische trekjes vertoont maar dat terzijde.  Nee, liefde tussen Oekraïene en (Groot)Rusland is al vele decennia lang ver te zoeken. Logischerwijze was uiteindelijk in al die conflicten Groot-Rusland dominant. Opmerkelijk detail: Rusland houdt er nu in de voormalige USSR netzo de wind onder als de VS altijd in Latijns Amerika heeft geprobeerd (dat gaat steeds minder goed). Daarbij heeft het Kremlin er geen moeite mee samen te werken met allerlei vreemdsoortige dictatortjes zoals Loekasjenko en de meneer die nu Oekraïene uitgebonjourd is, een niet al te fris heerschap maar Poetins eigen lucht overheerst en dus ruikt hij niets.

Het zou het huichelachtige westen sieren als het zich wat terughoudend opstelde want de rebellen in de straten van Kiev behoren lang niet allemaal tot het fraaiste volk. Er zit nog al wat SS-achtig schorem tussen, van die Auschwitzbewakerachtige types… Nee, er is geen enkele reden om enthousiast te worden van die opstandige straatbeweging in Oekraïene al is het mooi dat mevrouw Timosjenko nu weer vrij kan rondlopen. Terughoudendheid blijft geboden, hier zijn oprispingen aan de gang die de naweeën vormen van de uiteenvallende USSR. Zolang niemand over deze Krimoorlog een heldere lantaarn laat schijnen, tasten wij in het duister en zouden wij ons daarnaar moeten gedragen.Een nieuwe Florence Nightingale is nog niet opgestaan dus….

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s