Verzorgingsstaat zo oud als de mens….

De laatste jaren hoor je steeds meer commentaar op de Verzorgingsstaat, alsof het een bedenkseltje zou zijn van Willem Drees en zijn vrienden. Niets is minder waar. De hele geschiedenis van de mensheid wijst er op dat de verzorgingsstaat de meest originele samenlevingsvorm ter wereld is. Zelfs in prehistorische tijden zou de mens niet hebben kunnen overleven in een ander soort samenleving.

Aanvankelijk leefden mensen in zeer kleine groepen bij elkaar. het waren niet meer dan families, hooguit groot-families van drie of vier generaties. Binnen deze grootfamilies waren de taken duidelijk verdeeld. Niet iedereen was een goede verzamelaar of een goede jager. Zij kregen werk te doen dat andere kwaliteiten vereiste. En ja….al heel vroeg hadden de verstandelijk gehandicapten een speciale status die hen verbond aan de wereld der voorouders, een wereld van hogere machten, een wereld die op de samenleving toezag. Want ja, dat was er wel, Vanuit de wereld der doden werd er gekeken naar het gedrag van de levenden en er werd ook geoordeeld. De levenden waren zich daarvan maar al te zeer bewust en deden hun best om een goede beoordeling te krijgen. Dat was van belang omdat men elkaar later immers weer zou ontmoeten, in de wereld van de voorouders? Dat geloof bestaat nu nog steeds in de uithoeken van de wereld: sjamanisme.

Tegelijkertijd werd niemand vergeten al legden velen wel het loodje, gewoon omdat zij te zwak en te ellendig waren om de ontberingen van ijstijd of tropische warmte en de bedreigingen van wilde dieren te weerstaan. De kindersterfte was groot, niet vanwege een gebrek aan zorg maar door een gebrek aan mogelijkheden.

In de loop der eeuwen verdween dit saamhorigheidsgevoel. Waarom? Omdat de clusters van samenleven daarvoor veel te groot werden. Mensen kenden elkaar nog nauwelijks en de onderlinge concurrentie nam toe door een verminderde beleving van collectiviteit. Ook de voorouders kwamen op steeds grotere afstand te staan: eerst werden het goden, daarna gingen ze samendoen als “god” en nog later verklaarden de mensen doodeenvoudig god voor dood. Toen , ja toen, was pas het hek van de dam en kon het ongebreidelde individualisme toeslaan op basis van nietsontziend kapitalisme. De “zoek het effe lekker zelf uit” samenleving was geboren en die verklaarde de verzorgingsstaat tot een fabeltje van de socialisten, socialisten die hun socialisme al lang over boord hadden gezet om mee te doen in de zelfverrijkingssamenleving….nou ja….SAMENleving niet echt dus…..

 

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.como

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s