Van bijstandsmoeder tot multimiljonair….

Toen J.K. Rowling haar eerste zinnen op haar beeldscherm zette voor het eerste verhaal over Harry Potter, had zij niet kunnen bedenken waar het allemaal op uit zou draaien. Dat zij een van de bekendste schrijfsters ter wereld zou worden, was niet te voor- en overzien. Wat zij wel wist, was dat zij tijd genoeg had. Ook als bijstandsmoeder kun je niet de hele dag bezig zijn met het schrijven van sollicitatiebrieven.Er moet iets tussendoor, al was het maar om de brieven spannend te houden.

Iets tussendoor…verhaaltjes die ze aan haar kinderen wilde gaan vertellen want ja, wat moet je anders, als alleenstaande moeder? Als het allemaal in Nederland gebeurd zou zijn, had ze wel heel veel voor- en achteruitkijkspiegels in haar kamer moeten aanbrengen om in de gaten te houden of het klikkende publiek of de controlerende Gestapo van de Sociale Dienst haar activiteiten niet in de smiezen hadden. Ja,z e zou haar computer moeten wegmoffelen elke keer als er een vreemdeling aan de deur belde en soms zelfs als er een bekende op bezoek kwam, want je weet maar nooit. Als bijstandstrekker kun je in Nederland niet veel anders doen dan op je stoel zitten, je handje ophouden en, o ja, vrijwilligerswerk doen dat ook door betaalde krachten uitgevoerd kan worden. Dat heet bezuinigen.

Vertrouw die bijstandstrekkers nooit. Het is werkschuw volk dat probeert te leven op kosten van de belastingbetaler en daarbij nog zwart werk te doen voor de lolletjes. Dat is het beleidsuitgangspunt van de Sociale Diensten in Nederland. Nou ja, sociaal, eigenlijk meer “opsporingsdiensten fraude” want onze overheid verdenkt elke bijstandstrekker van fraude. Een fraude die veel erger is dan het criminele short selling op de beurs, het gokken op andermans ondergang. Dat mag wel, dat is vrije markt.  Dat doe je immers met je eigen geld en…met het bedrijf van een ander maar dat laatste is niet van belang.

En laat die bijstandstrekkers vooral niet met creatieve, nieuwe ideeën langskomen om zichzelf van een inkomen te voorzien want waarschijnlijk is dat alleen maar bedoeld om zwart geld wit te wassen of …gewoon extra geld te incasseren terwijl ze gewoon blij horen te zijn met de fooi die de Belastingdienst hen schenkt. Een fooi voor het verplichte vrijwilligerswerk, oftewel de dwangarbeid, die zij verrichten.  Nee, we willen wel dat iedereen goed voor zichzelf zorgt, innoveert en zichzelf vooruit helpt in de samenleving maar degenen die eenmaal vervallen zijn tot het vangnet van de Bijstand, laten we lekker vastzitten in dat net. We laten ze geen kant opgaan, geen vleugels uitslaan, geen kansen nemen.

Wat zou het toch mooi zijn als het vangnet der Bijstand werd gezien als een startblok voor een nieuwe toekomst, zoals ze eigenlijk bedoeld is. Wie weet komen er een paar multimiljonairs uit voort. Kunnen ze eindelijk via de belastingen die bijstand weer terugbetalen maar ja, dan moet je wel uitkijken voor fraude natuurlijk.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s