Wetenschap en technologie betoveren ons

Is het u ook wel eens opgevallen? Mensen hebben altijd veel liever onderzoek willen plegen in de ruimte en op andere planeten dan in het binnenste van de aarde. Uit de literatuur ken ik er maar één die een beetje een leuk verhaal heeft geschreven over een afdaling in het binnenste van de aarde: Jules Verne.

Volgens mij komt het doordat wij altijd liever naarbuiten gaan dan naarbinnen. Wij richten ons liever op de omgeving dan op de binnenwereld. Dat geldt voor de aardbol en dat geldt ook voor onszelf. De hele dag door wordt er gezocht en geknutseld aan de wereld om ons heen om die maar zo aangenaam mogelijk voor onszelf te maken maar….tot harmonie gaat dat niet leiden omdat we weigeren iets te doen aan onze binnenwereld. Die blijft dus steeds weer om aanpassingen vragen.

Door wetenschap en technologie hebben we ons van onszelf vervreemd. Oorspronkelijk had de mens, zoals zoveel andere dieren, een onfeilbaar richtinggevoel maar dat is vernield door: het kompas en de GPS. We hebben dat richtinggevoel niet meer nodig, in grote lijnen, en dus sterft het af. Oorspronkelijk hadden we meer en grotere tanden en kiezen, waarvan de verstandskies nog een overblijfsel is. Maar…doordat we leerden koken hadden we al dat geweld in de kaken niet meer nodig. Weg ermee dus!

In het verleden liepen mensen te zingen en te fluiten op straat. De één kon dat beter dan de ander maar ieder had een zeker talent.En nu? Nu draagt iedereen ene koptelefoon waardoor zogenaamd professionele muzikanten hun getetter laten horen zodat we aan onze eigen muziek, die vrolijk maakt, niet meer toekomen. De koptelefoon, MP-3 speler en alle varianten daarvan, sluit ons af van de buitenwereld zodat we niet meer in gesprek komen met anderen en sluit ons af van onze eigen gedachten en kwaliteiten. In de VS is een technologie ontwikkeld waarmee lezers tijdens het lezen hun fantasie kunnen laten prikkelen. Dat gebeurt met licht- en geureffecten. In werkelijkheid is er dus sprake van electronische fantasie. Alsof het boek of het verhaal daarvoor onvoldoende is! En zo vervreemden we van onszelf  en van alle anderen.

Het wordt hoog tijd om te bedenken hoe we van die vervreemding afkomen want straks ondervindt iedereen alleen nog maar “overlast” van anderen en….van zichzelf.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s