Het succes van de lokalen

Mijn vader stemde voor Wereldoorlog II Vrijzinnig Democraten, een soort sociale liberalen, een soort dus ook die je tegenwoordig nog maar zelden tegenkomt. Na de oorlog stapte hij over naar de PvdA. Geen probleem trouwens want de Vrijzinnig Democraten maakten daar deel van uit. En toch…hij stemde NIET altijd  PvdA. Hij heeft ook wel eens VVD gestemd en veel meer keuze  was er in die tijd niet. ARP, CHU en KVP (Nu CDA) kwamen voor hem niet in aanmerking…hoewel…

Een afwijkende stem liet hij toe bij de lokale verkiezingen. Dan stemde hij op iemand die hij kende, ook al was die geen lid van de PvdA. “Gewoon omdat het ene betrouwbare man  (vrouwen waren er toen nog weinig in de politiek) is met goede ideeën”, zei hij dan. Hij kende de mensen waarop hij stemde bij een gemeentelijke verkiezing. Wat is er ook mooier dan zo persoonlijk op iemand te vertrouwen, iemand die dat vertrouwen ook waar maakt. Ja zeker, dat gebeurde in die dagen vaak want mijn vader stemde ook wel eens op dezelfde bij twee gemeeneteraadsverkiezingen achter elkaar.Dat kon ook redelijk gemakkelijk in Winschoten,  een stadje met 16.000 inwoners.

Kom daar nu nog eens om. In de gemeente waar ik nu woon zijn er zeven keer zoveel inwoners, met alle gevolgen van dien. Duizenden inwoners weten niet eens de naam van de burgemeester te noemen. De wethouders zijn zo goed als wildvreemden en dan hebben we het nog niet eens over de ambtenaren. In Winschoten kon het je nog gebeuren dat je bij het loket met je achternaam werd aangesproken. Dat is in mijn gemeente vrijwel een onmogelijkheid. In Spanje, ik heb er een jaar gewoond, heb ik meegemaakt te worden binnengehaald in het gemeentehuis als “de heer Elhorst”. Maar ja, het hoofddorpje van de gemeente telde dan ook maar 500 inwoners.

De afstand tussen bestuurder en burger is gegroeid, zo verschrikkelijk gegroeid dat er van vertrouwen geen sprake kan zijn. Die afstand is verder toegenomen doordat men het in het hoofd heeft gehaald wethouders en burgemeesters te halen  uit heel andere steden en gemeenten. Die mensen hebben geen enkele binding met de gemeente en kennen er ook niemand. Ze hebben ook niet het flauwste benul van de achtergronden en ervaringen van de gemeente. Ze komen er alleen op mechanische wijze besturen, zoals loketambtenaren menselijke automaten zijn geworden die een bureaucratisch probleem oplossen (en soms ook niet oplossen)

En nog is het niet genoeg. De Rijksoverheid gaat ervan uit dat gemeenten groter worden, meer fuseren en omvangrijker worden. Om die reden wil ze ook een fusie van provincies teweegbrengen waartegen de provincies inmiddels zelf bezwaar hebben aangetekend. En waarom allemaal? Vanwege de veronderstelde bezuinigingen want het gaat de overheid vooral om geld, niet om de burger. Die wordt in de neo-liberalesfeer meer en meer aan zijn of haar lot overgelaten door een overheid die zich steeds meer van hem of haar vervreemdt.

En zie, de lokalen zijn in opmars. Partijen die het lokale belang en daarmee ook de kleinschaligheid vooropstellen. Partijen die echt weten wat het probleem in een gemeente is, die begrijpen waar de inwoners zich druk om maken. Partijen die ween waar je woont en soms zelfs weten of je een ja/neesticker op de deur hebt en welke prachtige bomen je in je tuin hebt staan. Partijen die geen bolleboos uit Den Haag nodig hebben om te helpen bij het winnen van zieltjes. En ik me maar afvragen waarom de andere partijen hier geen lering uit trekken en niet zien hoe groot de efficiency is van kleinschaligheid en hoe ontzettend veel meer daarmee valt te besparen dan met fusies, niet alleen geld maar ook zieltjes en dus uiteindelijk geld.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s