Mijn preek

Zo’n tweeduizend jaar geleden liep er in Palestina een man rond die de liefde preekte als alleshelend middel. En ja, hij gaf er voorbeelden van maar werd zelf het slachtoffer van twijfel en wraak. Zijn boodschap bleef in een dik boek en de vraag is waarom het nooit aanhang heeft gekregen. De mensen die zichzelf beschouwden en beschouwen als zijn navolgers, hebben de grootst mogelijke moeite om liefde als instrument in te zetten en verstaan veelal ook all;een maar de taal van wapens.

Hoe dat komt? Het is moeilijk te zeggen of de man zijn tijd vooruit of achteraf was. In elk geval kwam zijn optreden op het verkeerde moment. In het begin waren tallozen niet ontvankelijk voor zijn woorden omdat ze nog in iets anders geloofden. Later stortte de samenleving in elkaar en kregen de mensen een heel andere behoefte dan die onbegrensde liefde. Ze verlangden juist naar structuur en regelmaat, orde en gezag, En juist in die tijd kregen de aanhangers van die man in Palestina toestemming om voor hun gedachten en gveoelens uit te komen maar….wel binnen de grenzen van het wereldlijk gezag.

Nee, de orde ging voor de liefde en zo kreeg de paus zelfs een vanouds keizerlijke titel uit het Romeinse rijk: pontifex maximus. En zo werd de paus het broertje of het neefje van de koning en de keizer en zo schafte hij zelf een leger aan om het land om zich heen mee te vernielen. De liefde was iets waarover alleen nog in Latijnse termen binnen de muren van de het kerkgebouw werd gesproken. De liefde bestond, volgens die woorden, alleen nog tussen God en de mens. Zeker…de mensen moesten die liefde ook onder elkaar betonen maar gezien de behoefte aan orde en veiligheid kregen ze daar nooit de kans voor.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

2 thoughts on “Mijn preek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s