Het leenstelsel voor studenten als schanddaad

Kortgeleden nam de Tweede Kamer de voorstellen van het kabinet aan voor een studieleenstelsel. Studenten worden daardoor vanaf dag één belast met de opbouw van een schuld tijdens hun studie. Het werd allemaal gepresenteerd als een grootscheepse onderwijshervorming maar dat is wel de meest opvallende kletskoek. Met deze hervorming wordt er niets veranderd aan het onderwijs, alleen aan de financiële positie van burgers.

Nu is het wat mij betreft helemaal niet nodig om elk jaar massa’s jongeren naar  de universiteit of het hbo te sturen. Integendeel, er zou wel wat kritischer gelet mogen worden op vaardigheden, wensen, capaciteiten en eigen inzicht in de toekomst van de jongeren. Als het onderwijs daaraan zou kunnen bijdragen, dat zou inderdaad een geweldige onderwijshervorming zijn. Ik vrees echter dat het kabinet het geld dat wordt bespaard, gaat besteden aan onzinnige  wendingen in het onderwijs, zoals verdere internationalisering. En oorlog voeren natuurlijk, als het moet, moeten we ons mannetje staan in Oekraïne. Dat zal dan wel weer een vredesoperatie genoemd worden, want we gebruiken voor alles aanduidingen die de plank misslaan.

Daar komt bij dat deze hervorming wordt ingevoerd terwijl we nog maar nauwelijks zijn bekomen van een diepgaande crisis die veroorzaakt is door….overmatig lenen. Het kabinet leert de jongeren nu dus aan dat lenen de gewoonste zaak van de wereld is, terwijl het dat niet hoort te zijn. Dit lapswanzenkabinet heeft dus niets geleerd van het verleden, zelfs niet de lessen die voor het oprapen liggen. Nee, integendeel, het wil jonge mensen nog verder in het verderf storten. Wie een academische graad heeft behaald, mag alleen al op bais daarvan en van het te verwachten salaris een hypotheek afsluiten. Dat is dus regelrecht de sluizen naar de schuldhulpverlening openzetten.

De studiebeurs is bedoeld voor jongeren die willen en kunnen studeren en ontdekt hebben dat ze belangstelling hebben voor het vak dat ze gaan studeren. Daarbij is de regel dat ze de beurs krijgen als de eigen familie het geld niet kan opbrengen. Een beurs geldt natuurlijk niet voor jongeren uit een gezin dat drie keer modaal verdient. Dat is ook een regel. Op die manier wordt niet alleen het aantal studenten maar ook het aantal beurstrekkers ingeperkt.

Over noodzakelijke onderwijshervormingen is het nodige te zeggen, daarvoor is hier niet genoeg ruimte maar ik heb het er wel eens eerder over gehad en ik kom er vast nog wel eens op terug.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

http://vvd.nl

http://pvda.nl

http://tweedekamer.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s