Koningin Aloisia Van Oranje-Hitler

Een dezer dagen begin ik met een boek over Koning Willem Alexander en vooral over zijn jonge jaren en daarin komen natuurlijk alle hectische perioden naar voren. Waarschijnlijk één van de meest rumoerige fasen was zijn omgang met Maxima en de relatie van deze Argentijnse schoonheid met de verschrikkeingen die Jorge Videla over dat land heeft gebracht en de mate waarin Maxima’s vader daarbij betrokken was.

In die tijd is er wel eens gezegd: “stel nu eens voor dat het de dochter van Adolf Hitler zou zijn”. Eigenlijk was dat een wat lachwekkende opmerking want Adolf Hitler nam in zijn Nazi-regime een heel andere positie in dan Maxima’s vader in de overheid die door Videla werd aangestuurd. Hitler was het centrum en het kristallisatiepunt, het begin en het einde van het hele instituut “Nazi”.

Maar dan nog: in wezen zou het niets hebben uitgemaakt. Zelfs al was het de dochter van Adolf Hitler geweest, wat dan nog? Bij onze koningin gaat het er immers niet om wie haar vader was maar uitsluitend om de vraag wie ZIJ is. Bij Maxima was dat al heel gauw duidelijk want brede lagen van de bevolking hebben haar geaccepteerd vanwege haar persoonlijkheid. En dat nu, is het enige dat telt. Haar eigen gedachten, haar inzet, haar persoonlijkheid.

En o ja, natuurlijk….er zullen mensen zijn die denken misbruik te kunnen maken van de situatie, pogingen tot  afpersing, onder druk zetten en noem maar op. Dat is inderdaad een zwarte kant ervan maar ook dan: degenen die zulke acties op touw zetten, zijn kwalijk, niet de jongedame in kwestie. Dus ja, ik zou ook Aloisia Hitler (als die had bestaan) hebben geaccepteerd als koningin, mits zij zich gedroeg als koningin.

 

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s