Fatsoenlijke antisemieten

Ik hoor het ze nog zeggen: “Je kunt nu niet eens meer op een fatsoenlijke manier antisemiet zijn.” Op een fatsoenlijke manier “anti” andere mensen zijn, het was zelfs in de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog nog een frequent gehoord geluid. Het kon niet meer. Voorafgaand aan die verschrikkelijke manifestatie van menselijk onvermogen, kon dat dus wel vond men. Het antisemitisme was allesbehalve een Duitse uitvinding. Het zat diep verworteld in de Europese cultuur. Soms werd er net gedaan alsof het vooral Oost-Europese landen betrof maar onder meer Frankrijk kon er ook wat van. De aanklacht “J’accuse” is daarvan een voorbeeld en het leeft nog, zoals blijkt uit het gesproken vuil dat er zo nu en dan komt uit de succesvolle idioot Jean Marie le Pen. Het antisemitisme van Duitsland was vooral een opwelling, voortgekomen uit de frustraties van de afloop van Wereldoorlog I. Terechte frustraties want de “geassocieerden hadden de Duitsers een wanstaltig minderwaardigheidscomplex bezorgd terwijl zij niet eens de hoofdschuldige van Wereldoorlog I waren,  maar daar gaan we het nu niet over hebben.

Fatsoenlijk antisemitisme, waar kwam dat vandaan? Om te beginnen uit het kerkelijke verhaal dat de Joden de moordenaars van Christus waren maar daar bleef het niet bij. In al hun wijsheid hadden bestuurders al in de Middeleeuwen besloten dat Joden geen geld of goederen mochten bezitten. Men was bang voor vervalsing van gegevens over erfenissen. Het zal je maar gebeuren dat er een Jood hertog wordt! Het gevolg daarvan was dat de Joden zich voor een groot deel concentreerden op het roerende goed, de handel. En al gauw bleek dat zij daarin erg goed waren, ja zij verdienden er veel grotere kapitalen mee dan de grootgrondbezitters met hun agrarisch en jachtelijk bedrijf.  Dat was gewoon dus lullig voor die grootgrondbezitters Die rot-Joden. (Het is ook nooit goed hè, als je niet hard werkt, is het niet goed maar als je het wel doet ook niet). Eigenlijk wilde heel Europa niets liever dan verlost te worden van de Joden.

En toen kwam Wereldoorlog II met die verschrikkelijke Adolf Hitler die het verwijderen van Joden wel erg rigoreus aanpakte, zo rigoreus dat elk “fatsoenlijk” mens in Europa zich ervoor doodschaamde. Er ontstond een collectief schuldgevoel en dat moest geloosd worden. Dat kon: de Joden wilden eigenlijk ook niets liever dan teruggaan naar het “Beloofde Land”. Daar woonden wat Joden en ook Arabieren in redelijke harmonie met elkaar maar nu wilde het hele restant van de Joden naar dat eigen land toe. Europa vond het goed, behalve die rot-Engelsen want die voorzagen herrie en zij waren min of meer de baas in Palestina. Maar ja, het was vrijwel ondoenlijk om je na de verschrikkingen van de holocaust nog tegen de Joden te keren. Dat gebeurde trouwens wel want Joden werden geïnterneerd op Cyprus en in Palestina zetten ze de Haganah op, een terreurbeweging die zich vooral tegen de Engelsen keerde.

Nou goed dan…laat die Joden maar gaan en zo stroomden miljoenen Joden binnen in het Beloofde land, land dat volgens algemeen geaccepteerde regels van niemand was al werd het door de Palestijnen volgens gewoonterecht wel als hun land beschouwd. En ja, toen begon dus de heibel want die Palestijnen vonden het niet leuk om ineens met miljoenen Joden overgoten te worden, Joden die nog de baas gingen spelen ook. Daar kwam bij dat GEEN van de Arabische landen in de omgeving op die Palestijnen zat te wachten. In wezen was er al lang een Palestijns land, Jordanië, maar ook daar waren ze niet welkom. En dus….werden zij ongewenste inwoners van het Joodse land.

En zo is het nog steeds….fatsoenlijk antisemiet, dat kan eigenlijk niet. Je bent antisemiet of niet maar fatsoenlijk kan het nooit zijn. Evenmin is het fatsoenlijk om een ander volk in eigen land te beschouwen als inferieur, onbelangrijk of uitschot. Juist de Joden zouden dat moeten begrijpen. Juist zij zouden begrip moeten hebben voor de positie waarin de wereld hen en de Palestijnen heeft gebracht.

Er wordt wel eens beweerd dat het Joods/Palestijnse conflict zo ingewikkeld is maar zoals uit het bovenstaande blijkt is dat niet het geval. De Joden zijn op basis van Torateksten en een collectief Europees schuldgevoel de baas geworden in Palestina en de Palestijnen hebben een beweging opgericht die op Haganah lijkt, Hamas. Daar valt maar op één manier uit te komen: wederzijds begrip en de wens om een betere toekomst voor beide volkeren in het vooruitzicht te stellen. Het clichématige gebruik van geweld van dit moment, zal daar nooit toe leiden.

 

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

2 thoughts on “Fatsoenlijke antisemieten

  1. Kijk jij hebt het niet over geschiedenis maar je interpreteert. Weet je wel dat de Al Quaida en alles wat daarmee samenhangt door George Bush naar Afrika is gejaagd? India is allesbehalve een moslimstaat hoor!Laat ze het niet horen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s