Waarom Poetin geen bal te vertellen heeft in Oekraïene

Het is waar: de Oekraïeners zijn over het algemeen geen aanhanger van een band met Rusland. Al in Tsaristische tijden probeerden zij zich er zoveel mogelijk van te verwijderen. Tegelijkertijd is het ook waar dat in het oosten van het gebied Russen wonen, in het westen meer een soort Polen. Die twee bevolkingsgroepen liggen elkaar ook niet erg. In WOII kozen de Oekraïeners massaal de kant van Adolf Hitler, vooral omdat ze niet voor Stalin wilden kiezen.

Nu zou het voor Poetin veel gemakkelijker zijn geweest om met zwaaiende kanonnen van zijn eigen Russische leger Oekraïene binnen te vallen. Waarschijnlijk had hij dan een tik op de neus gekregen van de VN-veiligheidsraad maar had het hele proces zolang geduurd dat hij uiteindelijk met een flink deel van de buit er vandoor had kunnen gaan. Toch heeft hij dat niet gedaan, in het besef dat veel omringende landen op zoveel machtsvertoon van Rusland niet zitten te wachten. Om maar twee tegenstanders te neoemen: Turkije en Iran.

En dus liet hij Russen in het oosten van het gebied hun gang gaan, voorzag ze van wapens en keek toe. Hij keek toe en veel meer kon hij ook niet doen wan zijn invloed is er veel geringer dan menigeen denkt. De “rebellen” in het oosten zijn onderling hopeloos verdeeld. Dat komt doordat ze bestaan uit groepen die ieder worden aangevoerd door kleine Poetientjes, egomannetjes, zilverrugjes.Eén van hen draagt de naam van “leider van het verzet”, zoals er ook Zigeunerkoningen waren die niet zo gek veel te vertellen hadden.

De Russen in het oosten van Oekraïene zijn Russisch gezind maar niet Poetingezind, dat is iets heel anders. Ze willen allemaal zelf de baas zijn en het werkt als volgt. Poetin levert wapens aan via de “leider” van het verzet die deze wapens vervolgens verdeelt onder de lokale warlords. Hij geeft de beste en meeste wapens aan zijn vrienden onder de warlords, niet aan degenen die het beste naar Poetin luisteren. Integendeel, wie zijn oren naar Poetin laat hangen, staat onderaan in de pikorde. Geen van de lokale warlords wil dienen onder Poetin. In werkelijkheid zou de Russische president alles doen om deze mannen achter slot en grendel te krijgen als het hele gebied Russisch wordt. Deze warlords zijn namelijk heel vervelend en dwars.

En dus kan je wel naar Poetin bellen over van alles en nog wat maar of dat effect heeft, is maar helemaal de vraag. Zoals blijkt spreken lokale warlords elkaar voortdurend tegen en zitten ze elkaar dwars, Poetins afspraken of niet. Direct contact met de sjabby roverhoofdmannen in het gebied is waarschijnlijk het meest effectief. Dat geldt voor de zaak rond het vliegtuig en elke andere ramp die deze mannen veroorzaken.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

3 thoughts on “Waarom Poetin geen bal te vertellen heeft in Oekraïene

  1. Dus geef je dat ongeregelde tuig de vernietigendste wapens in handen, zodat de zelf gecreëerde vijand zoveel mogelijk ontregeld wordt en je zelf schone handen houdt. Als er een ongeluk mee gebeurt en de wereld woedend reageert constateer je dat de anti-Russische vijandigheid toeneemt en dat je je militaire macht moet versterken.

  2. Overigens is er geen sprake van een zelf gecreëerde vijand hoor. Als je het artikel goed leest, zie je dat die al lang bestond. Voor het overige worden vijanden altijd zelf geschapen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s