Een mooi woord op de verkeerde plaats

Het is waar hoor, minister Timmermans heeft prachtige woorden gesproken, heel persoonlijk ook over de MH17. helemaal waar en respectvol en waardig en haast filosofisch. En toch blijft daar iets hangen, een gevoel van onbehagen in het gebouw van de Verontwaardigde Naties.

Want was het nodig om deze uitleg te geven bij zoveel verdriet en ellende? Zat er daar in de zaal van de VN niemand die zich kon voorstellen hoe zoiets moest zijn? Ik vrees van wel. Ik vrees dat er een grote groep vertegenwoordigers zit van landen waar dit soort gebeurtenissen meer gewoonte dan uitzondering is. Ik vrees ook dat er heel wat vertegenwoordigers zitten die in eigen familiekring mensen hebben verloren door terroristische activiteiten. Een deel van dat terrorisme wordt zelfs uitgevoerd door onze eigen troepen, in Afghanistan bijvoorbeeld. Vredesoperaties kunnen vrijwel altijd worden betiteld als terreuracties: bommen, deuren intrappen, mensen doodschieten en wegsleuren en noem maar op. Er is niemand in die landen, lid van de VN, die dat als bevrijding of democratie ziet.

Nee, meneer Timmermans u had niet zo dramatisch hoeven doen daar, in die club. Beter had u kunnen uitleggen wat de EU eigenlijk in Oekraïene te zoeken heeft. Dat de EU daar zondermeer probeert de invloedssfeer van Rusland terug te dringen, onder meer omdat onze grote, lieve bondgenoot de VS dat wil. Ben ik het dan eens met Putin en zijn activiteiten? Helemaal niet, integendeel. Even zo goed zou het de EU sieren om niet langer te streven naar gebiedsuitbreiding maar naar interne versterking. Zolang ieder probleem wordt afgekocht met toevoeging van nieuwe lidstaten, komt het bouwwerk EU wankeler te staan.Vooral het bijeengraaien van achtergebleven naties omdat ze zo goed kunnen dienen als extra afzetgebied, is een haast misdadige zaak.

Wanneer gaan wij eens begrijpen dat we eerst maar eens onze eigen problemen moeten oplossen, dat er een soort Europese Lente nodig is, voordat we anderen nog weer eens lastigvallen met onze oppervlakkigheden? Nou, dat zal vermoedelijk gebeuren zodra de overheid een vuist durft te maken tegen de dictatuur van extreem grote bedrijven die zich geen reet aantrekken van nationale belangen en behoeften. Het nationalisme van de 18e eeuw is veranderd in economisme, een periode waarin multinationals het voor het zeggen hebben in de wereld, multinationals de met veel plezier wapensystemen verkopen aan wie dan ook. Zulke woorden van Timmermans zijn prachtig hoor maar als hij ze voor de VN uitspreekt, zijn ze genant.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

2 thoughts on “Een mooi woord op de verkeerde plaats

  1. Op zich een goede column, de uitdijing van de EU lijkt wel een doel op zich. Terwijl Rusland haar invloedssfeer ziet inkrimpen is het een soort treiteren geworden. Laat men eens wat voorzichtiger zijn daarmee. Maar dat nieuwe EU landen alleen dienen als afzetmarkt, dat geloof ik niet, er is vanuit die landen zelf ook een enorme drive om tot de EU toegelaten ter worden, al is het alleen al om het geld dat er vrijgemaakt word om die landen op te stomen in de vaart der volkeren. Maar nog belangrijker is dat landen waar tot voor kort nog dictatuur heerste voor veel problemen zorgden vanwege de torenhoge corruptie welke ook zijn neerslag heeft op de hele EU, ( vluchtelingen). Daarom heeft toetreding tot de EU ook een positieve kant, er worden namelijk eisen gesteld om die corruptie terug te dringen en zo betere leefomstandigheden voor het volk te creëren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s