In het heilige land wonen geen heiligen

Jaja, een staakt het vuren, zolang als het duurt. Met wapens breng je nu eenmaal geen vrede. En het is allemaal zoveel, buitenproportioneel geweld waarvan je je afvraagt waarvoor het bedoeld is: een oplossing of een hoop toneel voor het publiek? Hamas laat zich echt niet afschrikken door die bombardementen. Integendeel, het vaart er wel bij. Het aantal aanmeldingen voor deze boevenbende is groter dan ooit. Dat komt voort uit kwaadheid onder een groot deel van de Palestijnen. Kwaadheid die je opwekt door bommen te gooien. 

Om de één of andere reden denken sommige Joden in israel dat je de Palestijnen op die manier tot “vrede”  kunt brengen, iets wat bij hen, de Joden, overigens nooit zou lukken. Het is dus eigenlijk gek dat ze die reactie van de Palestijnen wel verwachten. Nee, ik denk dat er wel een oplossing is voor het conflict maar dan zal het toch allemaal heel anders aangepakt moeten worden.

Nu de sfeer aan beide kanten al is verziekt door 70 jaar geweld, zal het niet helemaal zonder geweld kunnen, althans in het begin niet maar….daarna gloort een mooie toekomst. Ik denk dat het een goed idee zou zijn de Mossad in Gaza een volksopstand tegen Hamas te organiseren. Daartoe is de beste geheime dienst ter wereld best in staat en Hamas is nu eenmaal niet echt populair in Gaza. Er zijn beslist Palestijnen in het gebied met wie zaken te doen zijn. Een volksopstand, beetje gesteund vanuit Jeruzalem en het zal niet lang duren of EU en VS komen ook te hulp. 

Vervolgens zorgt de Mossad ervoor dat er ene nieuwe “leider” in Gaza opstaat, een leider die ene vredesverdrag met Israel wil, of zelfs een federatie. De grote voordelen daarvan zullen overduidelijk zijn: havens open, vliegveld Tel Aviv voor beide partijen in gebruik en goede economische relaties, alweer, met EU en VS. Wat willen die Palestijnen nog meer? Nou, eigenlijk niks. De gemiddelde Palestijn wil hetzelfde als ieder mens: in alle rust neuken en niet lastig gevallen worden. En geloof me, ongeveer 40 % van de Joden in israel snakt nu al naar zo’n oplossing en eigenlijk zijn het er meer.

Voor israel zou er in zo’n geval natuurlijk ook meteen een gouden toekomst gloren, hard nodig nu Egypte met de dag een onzekerder bondgenoot wordt. De grote vraag is waarom dat totnogtoe al niet is gebeurd. Het zal toch niet waar zijn dat die club van Netanyahu eigelijk niets te maken wil hebben met Palestijnen en eigenlijk een heel exclusieve Zionstaat wil hebben? Dat zou dan weer minder fraai zijn.

De steun voor israel is niet meer zo wijd verbreid als in de zestiger jaren tijdens de Zesdaagse oorlog. De rest van de wereld is een beetje Midden-Oosten-oorlog moe geworden en de holocaust ligt niet meer zo vers in het geheugen. Even zo goed zijn er ook nog Nederlanders die het land door dik en dun steunen, ook christenen, die mensen van liefde en vrede enzo. Maar ja, in het Heilige land wonen geen heiligen, helaas. En zolang dat zo duurt, zal er geen oplossing komen, zoals hierboven omschreven.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s