God om te lachen…..

Ik heb een buurman die is aangesloten bij een van alles los- en vrijgemaakte kerkelijke organisatie, alleen met God hebben ze nog een hechte band, zeggen ze. Het is dus niet de Van-God-loskerk. De man kijkt de hele dag door alsof hij een zak zure pruimen heeft doorgeslikt en zijn vrouw laat je spontaan schrikken bij de gedachte aan de fabel van de Verschrikkelijke Plofkip. Het is echt niet te zeggen waarom deze mensen in God geloven want vrolijk worden ze er op geen enkele manier van.

Gelukkig kan het ook anders. Daarvan was ik vanmorgen getuige. Voor mij zag ik achtereenvolgens een haast jodelende David Maasbach en een zelfingenomen veel te rijk geworden Amerikaanse dominee-achtige figuur in de Crystal Church grapjes, dansjes en lolletjes staan maken waarmee moest worden aangetoond dat God zoals zij die beleven echt bestaat en het verschrikkelijk goed met ons voorheeft. Nou ja,ik kan er niets aan doen maar die grappenmakers spreken mij meer aan dan zo’n stelletje zuurpruimen of Hans Teeuwen bij elkaar. Het is echt kriebelend bloed wat je ervan krijgt en je zou haast gaan denken dat God niet anders is dan de Oer-lachbui. Dat is iets anders dan een knal.

Het is zo jammer dat ik net gisteravond weer zag en hoorde hoe zwaar gelovige christenen proberen de vrijheid aan anderen te ontnemen en op haast ISIS-achtige wijze de abortusklinieken uit de VS proberen te verdrijven. Zo lollig is God nou kennelijk ook weer net. Die grijns op zo’n predikantengezicht is verraderlijker dan u denkt. Eenmaal aan boord in de club en je mag helemaal niks meer. Dat komt ook naarvoren uit Amerikaanse thrillers en politieseries waarin de ene na de andere psychopaat optreedt. Criminelen zijn altijd psychopaat of zwaar getraumatiseerd in deze films en dat klopt ook wel.

Kijkend naar het land van de onbegrensde mogelijkheden zie ik vooral overspannen, gestresste mensen rondlopen die vertrouwd zijn met grof geweld en het frequente gebruik van vuurwapens. Het is geen wonder dat ze er maar op los schieten. Er is geen sombere maar ook geen lollige God die hen daar vanaf houdt ook a schuiven alle keurige mensen elke zondag in feilloos gladgestreken rijen aan in de kerk, het schieten is voor voor en na de kerkdienst, meestal.

De rest van de tijd leeft iedereen vooral voor zichzelf en langs elkaar heen, behalve dan voor wat het familieverband want dat is heilig, zoals dr Phil ons leert. En ook daar gaat van alle mis, geen wonder in deze samenleving waarin alles gebaseerd is op concurrentie en “zoekhetzelfmaaruit”. Het erge is dat Europa sinds 1945 denkt dat alle heil van de wereld uit deze compleet gestoorde en als los zand aan elkaar hangende samenleving moet komen. In EWashington troont de godheid, de Schipper naast God, die de koers voor de “Internationale Gemeenschap” uitzet. Die gemeenschap bestaat overigens alleen maar op de allerbeste momenten binnen de NATO. De Nato, ons veilige nest waarin kloek Rasmussen de laatste tijd steeds onrustiger aan haar aambeien krabt wat ons dan weer verschrikkelijk irriteert. Alles bij elkaar ga ik toch twijfelen of er wel zoveel te lachen valt om God.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

2 thoughts on “God om te lachen…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s