Separatisten van alle landen, verenigt u!

In november willen de Catalanen naar de stembus om te stemmen over onafhankelijkheid van Spanje. Nog voor die tijd gaan de Schotten iets soortgelijks doen. En er vormt zich menige plooi in het voorhoofd van staatshoofd en regeringsleiders want….wat moeten we aan met al die mensen die niets van een ander aan willen nemen, die heftig naar zichzelf aan het zoeken zijn?

Naar zichzelf zoeken, dat is geen wonder want terwijl er dagelijks nieuwe kinderen worden geboren op een meer of minder aantrekkelijke plek, breidt de wereld zich alsmaar uit, althans, de wereld van het bestaan. Dat heet globalisering. Met de moed der wanhoop probeert menigeen zich in die globale wereld een plek te zoeken en dat lukt lang niet altijd. Het laatste hulpmiddel is de gewapende strijd. ISIS, Koerden, Oekraïense Russen, Joden die zich beroepen op een duizenden jaren oud boek en zich daarover open en eerlijk uitspreken op tv. het zijn er allemaal voorbeelden van. mensen die zichzelf kwijt zijn en zich daarom maar overgeven aan de meest bespottelijke bekrompen ideologieën, dat laatste klopt ook maar wat heb je eraan om dat te erkennen? Er is maar een oplossing, wachten tot de storm voorbij is.

En we zijn er nog lang niet hoor. Er zijn Vlamingen, Friezen, Beieren, Zuid-Tirolers, Bretons, Basken, vrijwel elke staat van de VS, Welshmen, Limburgers….allemaal op zoek naar zichzelf en dus strevend naar onafhankelijkheid. Niet dat daarvan nu het echte heil te verwachten is maar dat ontdekken zij pas later. En nationale regeringen weten veelal niet veel beter te doen dan politiemachten en legers in de strijd te gooien zodat er talloze slachtoffers vallen en haat en trauma’s toenemen. En met welk doel? Een vermeende nationale samenhang? Een bedenksel uit de zeventiende eeuw met alle macht van de wereld in stand houden, met welke zin?

In het verleden was er maar één staatshoofd dat met dit soort verschijnselen verstandig omging, Vaclav Havel. Hij liet de Slowaken gaan met de opmerking: “en nu verder niet meer zeuren hè?” Wat is daar eigenlijk tegen?  Waarom moeten we met alle, letterlijk, geweld vermeende grenzen op aarde in stand houden, tegen beter weten in? Ik zou zeggen: Separatisten, doe je best en maak er wat van maar kom later niet zaniken dat het allemaal zo tegenvalt. Dat los je zelf maar op. Separatisten van alle landen: verenigt u en wordt vrij en wijs!

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s