De fascismen van de (neo-)liberalen

In de jaren dertig van de vorige eeuw vulden de gelederen van de fascisten/nationaal-socialisten zich vooral met partijlozen, teleurgestelde socialisten (Mussolini) en wanhopige liberalen. Alleen in Spanje was dat anders want Franco sloot zich in de eerste plaats heel dicht bij de Spaanse RK-kerk aan zodat Spanje veranderde in het Saoedi-Arabië van het Christendom. De kerk krijgt dat sinds Franco’s overlijden dubbel en dwars betaald gezet door massale ontkerkelijking. 

Liberalen, die had toch niemand zo gauw in fascistische kringen verwacht en toch, het liberalisme van de praktijk bevat nog al wat fascistische trekjes. Hoe zit dat dan? Het liberalisme streeft toch juist naar zo veel mogelijk vrijheid en niet naar de drukkende dictatuur die het fascisme kent? Het mooie is dat het symbool van het fascisme geen drukpers is die drukt en perst maar de fasces. De fasces is een bundel werktuigen, bijeengehouden door een band. Het liberalisme kende al in een heel vroeg stadium die band: het nationalisme. Ja zeker, de stichting van nationale staten werd gezien als een teken van vrijheid. In werkelijkheid was zo’n staat een voorwaarde voor het liberale systeem: een nationale staat was de thuismarkt voor het economisch handelen. In onze tijd is dat niet meer nodig omdat wereldwijde contacten zonder al teveel moeite opgebouwd kunnen worden en zo nemen multinationals de plaats in van nationale staten.

Een belangrijke voorziening die de nationale staten moesten bieden, was veiligheid. Veiligheid was een basisvoorwaarde voor de ondernemende mens en stelde bovendien de levering van benodigde grondstoffen zeker. Veiligheid dus, al kent veiligheid het probleem dat er nooit een einde aan komt.Net als vrijheid is veiligheid onbegrensbaar. In naam van de nationale veiligheid  is haast elke controlerende en onderdrukkende maatregel gerechtvaardigd, zo lijkt. Wie zich dus enigszins acceptabel wil kunnen bewegen in de nationale staat, moet zich onderwerpen aan een eenvormig systeem van veiligheidsmaatregelen. Daar ga je met je vrijheid.  In onze tijd is daar een extra accent op gezet door angst te zaaien voor terrorisme en drugs. De liberalen doen daaraan van harte mee. Ja, wie zich bij ISIS vaan wil sluiten wordt zelfs van verraad beschuldigd terwijl het bij deze, overigens volstrekt heilloze, weg om vrijheid gaat. 

Die opvatting van verraad past bij de liberale onverschilligheid. Welke problemen en missers een mens in z’n leven tegenkomt, interesseert de liberaal niet. “Je ziet zelf maar dat je eruit komt. Met een beetje initiatief lukt dat wel.” Of de betreffende individu ooit de kans heeft gekregen die vaardigheden te verwerven, laat de liberaal koud. Hij interesseert zich pas voor de individu als deze zeer succesvol is, dan wordt hij of zij een bewijs van het geluk van de vrijemarkt. Daarnaast heeft de liberaal alleen belangstelling voor mensen die door het ongeluk worden getroffen, als zij absoluut de fout in gaan. Wat de oorzaken zijn van die fout, interesseert ze geen moer. “Straf zul je krijgen, idioot!” Dat is je reinste fascistische gedachtengang onder dekking van een hemelsblauw hoedje. 

De liberaal verkondigt ook dat hij een kleinere overheid wil, een overheid die meer ruimte biedt aan de ongebreidelde graai- en hebzucht van mensen die gefixeerd zijn op geld. Dat heet immers succes? In werkelijkheid willen liberalen helemaal geen kleinere overheid maar een andere. Zorg en ondersteuning ruilen zij in voor krijgsmacht en politie om de veiligheid te waarborgen. De overheid blijft even groot maar zij krijgt een ander, angstwekkender accent. 

De nadruk op vrijheid en eigen verantwoordelijkheid bij de liberalen is niet meer dan een schijnvertoning. De enige vrijheid die men nastreeft, is de vrijheid om anderen uit te buiten en te misbruiken en iedereen die niet in het liberale fatsoensgareel wil lopen, uit te schakelen. Een griezeling toekomstperspectief waarvan helaas al een groot deel is gerealiseerd. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s