Blaatkoning Geert, dwaallicht Prem en domme Albert Heijn.

Natuurlijk had Albert Heijn ook kunnen besluiten helemaal niets te doen met de Zwarte Pietendiscussie. Dan waren de aanhangers van Zwarte Piet niet tussen de schappen weggelopen. De meest fervente aanhangers van de roetzwarte man gaan nu naar een supermarkt die “normaal” doet. Maar ja, het is niet zo gek dat het zo is gelopen.

Zwarte Piet is voor sommigen het symbool van de slavernij geworden. Dat is vooral een probleem voor die mensen zelf, zoals voor Prem. Die Prem die graag popie doet en daarvan misbruik maakt om een opvatting aan te hangen die kant nog wal raakt. Waarom? Omdat ze vol halve waarheden zit die terugverwijzen naar een periode van 150 jaar geleden. Dat is niet zo gek want we zijn met z’n allen gek op herdenken en je ziet maar wat dat aan eigenwijsheden oplevert. We herdenken WOII en als het even wil WOI en de slavernij en de holocaust en dan een hele reeks aan vliegtuigongelukken en elke keer weer staan we stil bij de rampen uit het verleden. Alsof er in onze eigen tijd niet genoeg dingen zijn om te betreuren en vooral om te voorkomen. Zo klopt de aanpak van het gedoe in het Midden Oosten van geen kant maar daarover ga ik een andere keer wel wat zeggen.

Dat Prem het populisme heeft ontdekt is natuurlijk niet zo gek want een aantal jaren gaf Geert Wilders in dat opzicht het verkeerde voorbeeld. Hij riep iets wilders over kopvodden en had daarmee de meesmuilende lachers op zijn hand. Schelden op elkaars cultuur is cultuur geworden en leidt vooral tot onvrede, woede en extremistisch gedrag. Niemand laat zich door een ander zo maar onderuit schoffelen.

Over slavernij kunnen we kort zijn. Het is geen Europese uitvinding maar bestond en bestaat nog steeds overal op de wereld, waarschijnlijk het minste in Europa en het meeste in Afrika. Zo, die zit. Weg dus met dat slavernijmonument, zet het maar bij meneer Mugabe voor de deur! Of bij de psychoten die in de Chinese regering zitten. HIER hoort het niet thuis. Dat mensen anders gekleurde mensen wel eens uitschelden, doet daar niets aan af en geloof me, het scheldwoord zal Zwarte Piet blijven, met een extra negatieve inslag want het racisme is door de hele discussie opgeroepen, niet verminderd.

Alles overziend is het bepaald geen fraaie uitkomst. Het zou beter zijn om elkaars cultuur, of die nu in sarongs, hoofddoekjes of Zwarte Piet gehuld gaat te respecteren. Wie op een ander wil schelden zal namelijk altijd wel een toepasselijk woord vinden, steeds erger en steeds smeriger. De opgeroepen tegenstellingen dragen daar alleen maar aan bij en euh Appie, denk eens even echt na!

 

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s