De koning, de kul en het kapitaal

Het woord “koning” is afkomstig van “kunnen”. De koning is de man, meestal een man, die alles kan. Het gehele volk schaart zich met nadruk ACHTER hem. Voor de eigen veiligheid, een kreet die dezer dagen heel bekend is.

Er is weinig meer over van die oorspronkelijke betekenis. De koning is verworden tot de man die niets MAG en hij wordt dagelijks omgeven door mannen en vrouwen die van alles mogen: bommen gooien, de zorg aan anderen vernielen, mensen in de kou laten staan, natuur vernielen en noem maar op. Bovendien wordt hij omgeven door ene kunstmatig opgewekte glans, pracht en praal die hij niet aan zijn positie dankt maar aan zijn bezittingen: paleizen, auto’s en een onevenredig hoog inkomen. Naarmate de koning minder mocht en kon, werd zijn inkomen omhoog gestuwd.

Laten we duidelijk zijn: ik ben in de grond van mijn hart wel voorstander van een monarchie. Ik zie niets in mannetjes en vrouwtjes die met geld strooien en op die manier de gunst van de armzalige burger kopen. Mijn voorkeur gaat uit naar een staatshoofd dat in staat is zich onafhankelijk op te stellen. Die onafhankelijkheid is daarbij dan wel voorwaarde. Een gedeeltelijke basis daarvoor is een goed levensniveau en een vermogen waarvan te bestaan valt.

Op het ogenblik maakt men zich ernstige zorgen over het inkomen van de koning. Vooral de bijzondere bijdragen aan zijn huisvesting en werkruimten blijken een onderwerp van discussie. En terecht want ook ik zie niet in waarom de Nederlandse belastingbetaler zou moeten bijdragen aan de hekken van de koninklijke villa in Griekenland. Als de koning over zo’n vakantieparadijsje wil beschikken, mag hij dat uit eigen zak betalen. Niets lijkt mij logischer. Dat de veiligheid van Zijne Majesteit gewaarborgd is, is weliswaar een landsbelang maar even zo goed een persoonlijk belang.Een mooi voorbeeld van dat persoonlijke belang wordt dezer dagen gegeven door de familie De Mol die te maken heeft met een bende van aasgieren die haar het leven onmogelijk maakt.

Kortom: de staat zorgt voor een werkruimte en eventueel voor één woning van de koning en zijn gezin en daarbij blijft het. De koning zou zich ook niet steeds moeten omringen met hem die veel vermogen en inkomsten hebben maar juist met het volk dat hard moet werken of graag zou willen werken maar de kans niet krijgt. De koning is de man die “het kan” vooral ten bate van het volk, vooral ten behoeve vamn de zwakken in de samenleving. Dan krijgt het begrip koning weer inhoudt.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s