Zondagsoverpeinzing: Poetin, zoals hij denkt, zoals hij praat, zoals hij kijkt….

Vladimir Poetin, in het westen ook wel bekend als Vladimir de Verschrikkelijke en op die manier bijna de gelijke van Dracula (Vlad) en in de gedachten van Hans van Baalen zelfs de nieuwe Hitler, hij is en blijft voor de meesten een Russische Sfinx. En toch…in wezen is hij een open boek voor iedereen die hem ontmoet, ookal lijken zijn wat mistige ogen meer te verbergen dan je zo zou denken. Dat…is misleiding.

Vladimir Poetin is natuurlijk groot geworden in korte broek, als pionier, als beste jongetje van de klas? Nou nee, ietwat schuchter stond hij altijd achteraan en daar, achteraan, voerde hij het hoogste woord. Op die manier schoof hij van lieverlee geleidelijk aan met kleine stapjes naar voren. Zo zag hij kans een stevige basis te verwerven in zijn directe omgeving. Hij was een vriend voor velen en ook een goede en betrouwbare vriend, meestal, want hij wist altijd al dat vriendschap een tactisch wapen is. Hij omringde zich met vrienden die hij, voor zover dat ging, tot op het bot vertrouwde.En zo is het nog als zijn de vriendenkringen behoorlijk uitgedijd en onoverzichtelijker geworden.

Vladimir Poetin is een geboren Petersburger, St Petersburg, de stad die eeuwenlang de hoofdstad van Rusland was en precies naar die situatie wil Vladimir terug. Hij heeft een hekel aan Moskou. De stad is hem te koud, te afstandelijk, te pompeus, teveel naarbinnen gericht met te weinig contacten met de rest van de wereld. Hij houdt van St.Petersburg met zijn opmerkelijke vleug westerse wind.  En…ja…hij wil ook helemaal de USSR niet in ere herstellen. Hij heeft dat wel gezegd maar het is niet wat hij werkelijk wil. In werkelijkheid wil hij het tsaristische imperium terug, met zichzelf en zijn familie als tsaren of…eventueel een ander als dat beter uitkomt. De Sovjet-Unie is in de ogen van P{oetin helemaal niks, een dorre vlakte zonder kraak of smaak, een periode die Vladimir het liefste zo snel mogelijk wil vergeten alleen…het tsaristische Rusland is in zijn eigen land nog steeds onverkoopbaar. Haast niemand heeft daarvan nog een zuiver beeld. Voorgaande regimes hebben immers alles ingezet om de herinnering uit te poetsen. Dat neemt niet weg dat Poetin stapje voor stapje in de richting van het tsarendom gaat.

Het tsarendom met zijn pracht en praal en schijnbare ingetogenheid. Met zijn schitterende samenhang met de Orthodoxe Kerk. Niet voor niets probeert Poetin het hart te winnen van de meest orthodoxe Orthodoxen, door zijn standpunt over homo’s en zijn  gedoe met Pussy Riot. Vladimir Poetin ziet zichzelf als Sfinx in het Winterpaleis, rustend op een bank van groen/gouden kussens en regerend over een vol dat gerespecteerd wordt in de wereld, met goede banden met Europa want Rusland is en blijft het grootste land van de wereld. De Russen, de inwoners van dat grote land, willen o zo graag ergens bij horen, gewoon vanwege de knuffel maar het lijkt wel of niemand ze wil.

Wat voor conclusie kan je hier nu uit trekken? Dat het best kerseneten is met Poetin. Hij is geen gemakkelijk mens en kan als hij het nodig vindt gemene streken uithalen en raar uithalen. Maar zit hem ook niet in de weg zoals de EU dat doet. Stop met je Russofobische gedrag en werk samen en…houd Vladimir in de gaten want van volledige betrouwbaarheid kan je niet spreken maar ja…bij welke politicus/bestuurder is dat het geval?

Tot styerkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s