Lekker geen geschiedenis op school

Volgens sommige Nederlanders begint de geschiedenis van Nederland in 1940. In Duitsland begint dan de geschiedenis in 1933 en in België in 1914. Dat laatste is wel een beetje gek eigenlijk maar ja, het zijn ook Belgen hè, dus wat wil je!?

Vandaag probeerde ik duidelijk te maken op twitter dat wij in een belangrijk historisch tijdperk leven waarin leven met de ontwikkelingen belangrijker is dan verzet. Dat leverde behoorlijk wat gejank en gejammer op, vooral aan de hand van voorbeelden uit WOII want, zoals gezegd, toen begon de geschiedenis van Nederland. Dat we net 200 jaar koninkrijk hebben gevierd, is een groot aantal mensen waarschijnlijk ontgaan. Dat er ooit een Napoleon de baas heeft gespeeld in ons land, is al lang vergeten. Over Phjilips II van Spanje o0ntbreekt  elke kennis en dat de Romeinen hier zo’n 1500 jaar geleden vertrokken, is helemaal onbelangrijk.

En toch…waarom vertrokken zij? Omdat er een verhuizing van volkeren aan de gang was. Geen kleinigheid maar massaal. Volkeren in centraal en Oost-Europa tot ver  in Rusland waren in beweging. Geen wonder want iedereen had het oog gericht op de rijkdommen van Rome. De Romeinen hadden aanvankelijk mondjesmaat vreemdelingen toegelaten en hen een stuk grond aan de grens van het rijk gegeven. Niet zo gek eigenlijk, toen de boel in elkaar stortte, waren zij degenen die zich het felste verzetten tegen de nieuwkomers maar…het mocht allemaal niet baten. Zo’n driehonderd jaar later maakte Nederland deel uit van het rijk van een Frankische, dus Duitse, vorst die voor het eerst sinds tijden weer economische maatregelen nam, zoals het Drieslagstelsel. Niet dat hedendaagse Nederlanders daarvan ook maar enig idee hebben maar het gebeurde wel…

Volksverhuizingen zijn van alle tijden en altijd stroomt het volk vooral naar die plekken waar iets te halen valt. Gek hè? Dat is niet altijd leuk maar in de historie bleek steeds weer dat het onontkoombaar is. Degenen die er het beste vanaf kwamen, waren de mensen die zich naar de omstandigheden wisten te schikken. Overigens: de genoemde Frankische vorst, Karel de Grote, onderhield uitstekende contacten met een, verschrikkelijk natuurlijk, Islamitische vorst: Haroen al Rashid. Zijn opvolgers waren daar minder fortuinlijk in, onder meer door het stoken van de Paus.

Niet alleen in Europa kwamen volksverhuizingen voor. De komst van de Indianen naar Amerika was ook een volksverhuizing want de Indianen zij oorspronkelijk afkomstig uit hartje Azië. De Chinezen bouwden een muur om binnentrekkende volkeren tegen te houden maar op het moment suprême stonden alle deuren en poorten van de muur open. Je hoort er geen Chinees meer over klagen. En dan, vanaf 1500 verspreidden Europeanen zich over de hele wereld omdat Europa nu een maal een verschrikkelijk klein werelddeel is zonder grondstoffen.En die  Europeanen maakten zich meester van grote gebieden buiten Europa: India, Afrika, Zuid-Amerika, Nederlands Indië en daar maakten ze zich bijzonder weinig geliefd doordat ze de bevolking voornamelijk eeuwenlang uitbuitten. In  Nederland laten we de bouw van een slavenmonument toe maar vragen we ons niet af waar het eigenlijk mee te maken heeft. Zeker denken we daarbij niet aan het Cultuurstelsel in Indië waar honderdduizenden Javanen, Sumatranen en anderen zich de rug op braken. Ons spoorwegstelsel is aangelegd met de opbrengst ervan. Op die manier lieten we dus de hele wereld zien waar de rijkdommen naartoe verdwenen. En nu komen ze daarvan iets terughalen…misschien niet zo netjes maar wel begrijpelijk. Iets waarmee we vooral harmonisch om moeten zien te gaan en dat betekent niet dat iedere buitenlander hier zo maar met de kapitalen vandoor mag gaan.Nee, er is een goede vorm van samenwerking nodig en die stijgt uit boven de kreet “Je komt er lekker niet in.” Die laatste aanpak wekt agressie op en zal op den duur de ondergang van de westerse cultuur betekenen.

Het is lachen. Ik word om de oren geslagen met Voltaire, Tocqueville en allerlei andere historische denkers en word aangezet mijn oordeel over de Islam te baseren op hun geschriften. Dus….ik moet me laten leiden door dat wat mensen in het verleden hebben beweerd. Onzinnig natuurlijk, ik mag best zelf denken en zien hoe allochtonen kennismaken met elementen uit mijn cultuur en die soms een eigen vorm geven. Hoofddoek met knalpaarse nagellak en vuurrode naaldhakken…. Wie historisch besef heeft, snapt dat er links- of rechtsom een nieuwe cultuur ontstaat, zoals de Italiaanse samenleving een mengvorm is van Romeinse, Germaanse en andere culturen. Er is geen enkele reden om daar bang voor te zijn. Het is een porseleinen kunstwerk dat geen olifanten behoeft. Het wordt de hoogste tijd dat er weer eens ECHT geschiedonderwijs wordt gegeven op school zodat mensen gaan begrijpen wat er aan de hand is. Die Tweede Wereldoorlog is niet meer dan een stevige winterbries geweest.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s