Belastingen komen voort uit roofridderij

Zelfs het belastingmuseum geeft het toe. Aan de basis van het belastingstelsel liggen plunderingen en roofpartijen door ridders, “edelen” en rovers. In de loop van de eeuwen leerde men deze overvallen af te kopen en daaruit ontstonden de belastingen.

Op zich zat daarachter nog niet eens  zo’n gekke gedachte. Mensen legden geld bij elkaar door voorzieningen te treffen waaraan men, vrijwel, allemaal plezier beleefde. Maar het ging al gauw mis. In Napoleontische tijden werd er een min of meer zakelijk belastingsysteem gehanteerd maar de overheid begon toen al met het zoeken naar nieuwe mogelijkheden om de staatskas te spekken. De vastgoedbelasting is daar één van de vele vruchten van. Daarmee sloop ook een ander gevaar binnen. Door de heffing van veel verschillende belastingen, groeide het risico dat burgers dubbel belasting gingen betalen. Over vastgoed was immers al belasting betaald? En zo ging het maar door.

We hebben de accijnzen, de BTW, de belastingen voor bedrijven, wegenbelasting, lokale en regionale belastingen, het veld is niet te overzien. Tot enkele jaren geleden kon je de wegenbelasting schorsen voor een wat langere periode in het buitenland. Die mogelijkheid is sinds 2012 opgeheven zodat de automobilist in  het buitenland nu vaak dubbele wegenbelasting betaalt: belasting en tol.

Voor de BTW bestaat geen enkel goed argument. De toegevoegde waarde is een wat mistig en abstract gegeven en als er al concrete voorbeelden van worden gegeven, dan gaat het vaak om zaken waar al belasting over is betaald, soms zelfs al twee keer. Kortom: het belastingstelsel is te onoverzichtelijk geworden om de burger nog enigszins het gevoel te geven dat hij/zij er enig voordeel van heeft, vooral als alle zorgvoorzieningen worden afgebroken.

Een oplossing is natuurlijk wel mogelijk. Laat iedereen gewoon een vast percentage belasting betalen over zijn/haar inkomen. Dat vereist een uiterst progressief systeem dat wel kan oplopen tot 85%. Onder inkomen valt dus ook het inkomen dat wordt verkregen op passieve wijze, via rente en aandelen.  ALLE andere belastingen moeten worden afgeschaft en….toeslagen en aftrekposten worden afgeschaft. Zaak is natuurlijk om het nieuwe belastingsysteem zo in te richten dat er een redelijke schatkist mee kan worden gevuld. Vervolgens moeten politici en bestuurders afspreken dat zij NOOIT geld zullen lenen tenzij er voor een lening uiterst belangrijke argumenten zijn. Kijk, in het groenbeheer heet zoiets “onderhoud”.

 

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s