Stop de veramerikanisering!

Gisteren zat ik in één van de meest sjieke restaurants van mijn woonplaats met een dame te spreken over koetjes, kalfjes en ander vee en plotseling bracht zij te berde dat wij veramerikaniseren. Ik kon haar daarin alleen maar gelijk geven maar moest er meteen bij stellen dat het proces al in 1945 begonnen is met een vloed aan Engels, cola en kauwgom. Onze vermeende bevrijders, in werkelijkheid waren zij koklonisatoren, brachten die rommel allemaal mee. Dat de Beatles ook in het Engels zongen, daar konden die jongens ook niets aan doen.

Die Amerikanisering gaat natuurlijk veel verder. Niet alleen werden we gestimuleerd kritiekloos ons te verbinden met volkeren waar we geen flauwe sjoege van hadden, allemaal om de Amerikaanse omzet te vergroten. Veel erger was het Amerikaanse denken dat ons overspoelde. Geheel tegen de algemene opvattingen in was niet de Amerikaanse samenleving heel “open” maar juist de Europese. De Amerikaanse samenleving is een angstvallig gesloten samenleving, gebaseerd op de verheerlijking van het gezin en de familie. Alles wat buiten die contreien valt, is de vijand, de concurrent die probeert ons kapot te maken. Het absolute primaat van de concurrentiesamenleving heeft daarmee zijn intrede gedaan, vooral dankzij de neoliberale ellende die ons overviel na de ineenstorting van de USSR.

Het gevolg is een samenleving waarin iedereen elkaar wantrouwt (karakteristiek voor de VS) en beconcurreert, probeert de poten onder elkaars stoel weg te zagen en voor te dringen op de maatschappelijke ladder. Daarvoor is een sociopathische basisinstelling nodig die zich in de VS keer op keer laat zien: racisme tot op het bot, afscherming en vernieling van de buitenwereld, schietpartijen op basis van burn out en stress. De Amerikanen betitelen alles wat zij niet begrijpen als terrorisme en menen dat alles geoorloofd in de strijd daartegen. De onthullingen van op zich niet verbazingwekkende gruwelen rond de CIA is daarvan maar één van de vele voorbeelden. En dus inderdaad: wij moeten de veramerikanisering een halt toeroepen, ze is vele malen agressiever en gevaarlijker dan de veronderstelde Islamisering.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

3 thoughts on “Stop de veramerikanisering!

  1. Je onderbuikgevoelens spelen weer aardig op Kay. Net als bij deze meneer.Regelmatig is er in DvhN een ingezonden brief te lezen van een persoon die altijd hetzelfde onderwerp aankaart. Amerika en Israël als Siamese tweeling van het ultieme kwaad. Zij samen terroriseren de wereld, Israël voornamelijk in het Midden oosten en Amerika de rest van de wereld. Ik zie dat heel anders. De VS is een smeltkroes van nationaliteiten, voornamelijk in het begin van de kolonisatie van Noord Amerika, door Europese emigranten, later ook uit alle andere delen van de wereld door mensen die de armoede en/of onderdrukking ontvluchtten voor een kans op een beter bestaan. Dat niet iedereen dit lukt moge duidelijk zijn, maar de vrijheid is niet in geld uit te drukken. Zo vormen alle Amerikanen samen telkens weer een regering die zich vaak richt tegen de huidige onderdrukkers van naties van haar vroegere immigranten.

  2. Klopt niet: de VS voeren oorlog omdat ze anders uiteen vallen. Externe oorlogvoering (de verhuizende frontier) is de reden van bestaan, heeft niets te maken met verdrijven van onderdrukkers (S. Arabie, Afrika nergens, Chinese regering, Koreaanse regering, allemaal onderdrukkers maar VS doen niks)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s