God’s own country, nou dank U!

Mijn vaste commentator Zwetsmajoor zit mij in één van zijn commentaren  nog maar eens wijs te maken dat deVS het land van de vrijheid zijn. Waarschijnlijk past hij een oud foefje toe, hij vergelijkt het land, voor zover het een land is, met andere landen. Kritiekloos en alles funderend op een oud geloof dat Europeanen naar Noord-Amerika vertrokken om vrij te zijn. Dat klopt niet.

Europeanen vertrokken naar Noord-Amerika omdat hun geloof niet strookte met het geloof van hun koning en dat was natuurlijk heel vervelend maar vrij…vrij zijn ze er nooit geworden. Zij namen hun onbewegelijke, vastgeroeste en onverzettelijke godsdienstige gedachten met zich mee en ook in het nieuwe land mocht niemand zich daaraan onttrekken. Wat zeg ik: het was daar nog belangrijker dat iedereen hetzelfde dacht als in Europa. Hier had men elkaar nog harder nodig omdat de buurman veelal tien kilometer verderop woonde en dan moest je er wel op kunnen vertrouwen. Vooral omdat aan de oorspronkelijke bevolking nooit was gevraagd of de immigratie wel was toegestaan of gewenst. Met volstrekt waardeloos materiaal verkregen de kolonisatoren landgoederen waarvan zij vervolgens beweerden dat het hun land was.

Ook de Amerikaanse Vrijheidsoorlog bracht geen vrijheid. Ze zou beter “belastingoorlog” genoemd kunnen worden want de strijd laaide op naar aanleiding van ongewenste belastingheffing. Van vrijheid was geen sprake, of er nu een vrijheidsbeeld werd geplaatst of niet. Aan de grens stonden de letters W A S P en dat betekende dat blanke, anglo-saksische en protestante immigranten welkom waren. Verder niemand. Nu was dat anglo-saksische op de wat langere duur moeilijk houdbaar maar de W en de P bleven overeind. De katholieken uit Ierland zijn van meet af aan gediscrimineerd en toen de katholieke John Kennedy president werd, ging er in sommige huiskamers een luidkeels boe-geroep rond. Vrijheid, nee dus…

De staten sloten een verbond, niet vanwege de vrijheid maar uit angst voor de buitenwereld en die angst is er nog steeds. De grote kwade buitenwereld heet “Terrorisme”. En nu probeert Zwetsmajoor mij als maar te vertellen dat het in de VS en in Israel fantastisch is hoe hij daarbij komt? Doordat het in veel andere landen veel erger is. Dat is een redenatie die kant nog wal raakt. Bovendien is er in de VS geen sprake van vrijheid, behalve de vrijheid om iemand anders ongebreideld in de weg te zitten bij zijn of haar pogingen om een levensdoel te bereiken. Wie slaagt is de held en wie mislukt is een sukkel! Lekkere vrijheid.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s