Open brief aan Teeven, Asscher en Dekker

Je suis….het is zo gemakkelijk, zelfs al zeg je het in het Frans. Het is o, zo gemakkelijk om te laten zien hoe fout anderen zijn en dat wij daaraan vooral geen schuld hebben. Het is het gemakkelijkste van alles om altijd  naar een ander te wijzen en als je dat dan nog kunt doen met de steun van de nazaten van de holocaustslachtoffers, zit je helemaal prinsheerlijk te paard.

Ik hoor niet anders dan dat jihadisten moeten worden tegengehouden, dat ze niet mogen terugkomen en dat ze de bak in moeten draaien. Dat klinkt allemaal heel stoer, een beetje verstandig soms en heel daadkrachtig. Maar werkt hjet ook? Dat lijkt me niet! Hoe komt het toch dat zoveel jongeren zich aangetrokken voelen tot de Jihad? Ze hebben het hier toch zo goed?

Dat denken ze in de VS ook steeds en toch zijn het vooral de jongeren van minderheidsgroepen die zich daar aansluiten bij criminele benden. Misschien, heel misschien hadden we daar wel wat van kunnen leren. Het komt natuurlijk niet uit de lucht vallen dat jongeren van minderheidsgroepen relatief vaak in de criminaliteit belanden.

De oorzaken zijn zelfs met enige zekerheid aan te geven. Om te beginnen worden deze jongeren al tientallen jaren met de nek aangekeken en nagewezen als maatschappelijke buitenstaanders. Op school, op straat op feestjes….noem het maar op. Tegenover de maatschappelijke isolatie wist de overheid niets beters te plaatsen dan een voorschoolse opvang om de taalachterstanden weg te werken. Taalachterstanden die leefden bij jongeren die voorts alleen gepresenteerd kregen dat ze hun best moesten doen om te voldoen aan de eisen van het bedrijfsleven. Dat is het onderwijs tegenwoordig. Weliswaar is dat een volledig foute insteek van het onderwijs maar ze wordt al jarenlang gehuldigd.

Wat werkelijk nodig is, is de mogelijkheid voor kinderen en jongeren om zichzelf te ontplooien, niet om te passen in de klaarstaande pashokjes van ondernemers maar om hun eigen mogelijkheden en capaciteiten te ontplooien.  Wie dat NIET kan, gaat z’n geluk elders zoeken. Onbekend met de eigen mogelijkheden, niemand helpt immers bij het ontwikkelen daarvan, transformeert de jeugd zich tot hangjongeren zonder doel totdat er iemand komt die een mooi, stralend doel voor ogen houdt….althans, het lijkt mooi en stralend. Voor het eerst in hun leven krijgen deze jongeren iets voorgeschoteld om aan te werken, om het eigen leven zin te geven…  Geen discriminatie meer, geen afwijzingen bij sollicitaties, geen noodzaak om te voldoen aan eisen van ondernemers die veelal al lang zijn achterhaald….nee, een soort nieuwe kijk op de toekomst, een gedachte aan de hand waarvan het mogelijk is de fantasie de vrije loop te laten….held van de strijd!

En dan te bedenken dat het zoooooo gemakkelijk zou zijn geweest deze kinderen en jongeren in een veel vroeger stadium echt te interesseren voor thema’s in het leven en de gemeenschap. Veel eerder…vanaf de eerste kinderstappen af aan. Maar nee, onze overheid kon niets mooiers bedenken dan een opleiding tot geldverdienen, niet alleen voor de individu zelf maar vooral ook voor de dikverdieners.

Ik ga het hier niet hebben over de hand die ex-koloniale machten hebben in het Midden-Oosten want ook daaraan moet het nodige gebeuren maar ik houd het hier bij onderwijs en opvoeding. NIETS is er door de overheid gedaan om jongeren af te houden zich aan te melden als Jihadist. Dat mag u zich alle drie aan trekken en u mag de boodschap ook doorgeven aan uw collega’s.

Vriendelijke groeten,

Kaj Elhorst

 

Advertenties

2 thoughts on “Open brief aan Teeven, Asscher en Dekker

  1. Die logica van jouw is briljant Kay. Nooit valt het Kay op dat er van alle nationaliteiten en culturen minderheidsgroepen bestaan die maar zelden of nooit zo negatief in de belangstelling staan, behalve bij aanhangers van een bepaalde religie, dan ligt het volgens Kay altijd aan de overheid of Wilders, maar nooit aan de religie waaruit die kwaadaardigheid voort spruit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s