Jezus en het gelijk van de Grieken

Zelfverloochening, we zijn er goed in. Ik bedoel: we verloochenen o, zo gemakkelijk onze principes. Toen Jezus begon over liefde en vrede, wist je al bijna zeker dat het niets zou worden met dat geloof en inderdaad: de kerk heeft er een potje van gemaakt. Waarom zou je dan geen potje kunnen maken van uitgangspunten die je zelf hebt opgesteld? Wel dus! De EU geeft er keer op keer blijk van. Ooit stelde de EG statuten op voor haar opvolgster. Een belangrijk uitgangspunt zou zijn dat nieuwe lidstaten economisch en bestuurlijk opgewassen zouden zijn tegen de kracht van de oorspronkelijke leden en zie….zonder schromen stond men toe dat Griekenland lid werd. Nu ben ik in de afgelopen 50 jaar zo’n twee jaar in Griekenland geweest, op diverse locaties en in gezelschap van diverse Grieken.

Als de Groene AmsterdammerBart Schuts deskundigheid op het gebeid van Islam en Marokko meent af te kunnen meten aan hetaantal keren dat hij met een Marokkaanse naar bed is geweest, dan ben ik een Griekenlanddeskundige. Diepgaand! Wie ook maar een beetje om zich heen gekeken had, had geweten dat de Griekse economie zich niet kon meten met die van Duitsland, Frankrijk, Groot Britannië of zelfs ons land. In democratisch opzicht waren de Grieken bovendien nieuwkomers want ze hadden nog maar net die mafkezerige kolonels de deur uitgetrapt (waaruit maar weer eens blijkt dat je iets wel kunt uitvinden maar dat betekent niet dat je er kampioen in bent). Het was niet de enige keer dat de EU z’n eigen principes overboord zette om maar tegemoet te kunnen komen aan haar eigen opdringerigheid en behoefte aan afzetgebied. Bij Cyprus ging het niet anders. In de statuten staat dat territoriale problemen moeten zijn opgelost voordat een lidmaatschap feit kan worden. Toch werd Cyprus, waar mijn liefde zonder meer ligt, binnengehaald. En daarbij bleef het niet. Al gauw kwam Turkije in beeld waar een Koerden probleem speelt en toen Turkije te machtig bleek te zijn, stapte de Unie zonder aarzelen over naar Oekraïene.

Via een systeem van ondermijning, stoelpoten doorzagen en manipulatie werden de banden nauwer aangehaald terwijl men al lang wist dat er een groot conflict met het oosten van het “land was. Maar ja, je kunt natuurlijk beter schelden op Putin dan je eigen hebberigheid en machtswellust toegeven. Met Pipo de Clown Hans van Baalen voorop ging de Unie er bijna met de buit vandoor…terwille van het lidmaatschap verzweeg de nauwelijks democratische Oekraïense regering zelfs de risico’s in het oostelijke luchtruim. En zo gaat het maar door met de verloochening van beginselen.

Het is geen wonder. Europa heeft haar heil altijd buiten het eigen grondgebied gezocht bij gebrek aan natuurlijke rijkdommen en dus draait alles om rijkdom maar dat zal voor veel van mijn lezers geen nieuwtje zijn.  De Grieken mogen van mij uiterst links kiezen en ophouden met het terugbetalen van “leningen”. Ze hebben groot gelijk! Tot sterkte, Kaj Elhorst https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

2 thoughts on “Jezus en het gelijk van de Grieken

  1. Dus om rijk te worden moet je als natie of regio “stelen”, want dat is wat jij bedoeld met het rijk worden bij het “ontbreken van natuurlijke rijkdommen?? En hoe zit dat dan met Singapore en bv Ierland dat in zeer korte tijd opstoomde naar één van de rijkste landen ter wereld? En China opkomst als rijk land? Durf je dat ook stelen te noemen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s