Jouw keuze, dus ga maar lekker dood!

Als Mark Rutte nog eens een bezoek brengt aan Afghanistan, dan kan hij toch maar beter op een bernbom rijden dan terugkomen? Het is toch zijn keuze? De uitspraken van de premier zijn karakteristiek voor onze tijd: volslagen respectloos en vol onbegrip voor iemand die niet precies dezelfde keuzen doet als jijzelf.

Zo ging gisteren ook de discussie rond studenten, jihadisten en voetbalhooligans. Mannen riepen vanuit hun lederen bureaustoel dat er voor jongeren voldoende mooie keuzen zijn. Zij hebben de boodschap dus niet begrepen terwijl jongeren al jarenlang duidelijk maken dat zij die keuzen niet zien. Dan is het matuurlijk gemakkelijk om daarvan de schuld aan die jongeren te geven alleen de vraag is: hoe komt het dat die jongeren al die prachtige mogelijkheden niet zien? Ze zijn verwend en door en door lui en ambitieloos. En wie heeft ze zo gemaakt? Juist…de vorige generatie. Zo zit het leven nu een keer in elkaar. En als je die generatie op haar verantwoordelijkheden en missers wijst, dan schreeuwen ze dat degenen die pas zijn komen kijken de schuld zijn.

Maar wie heeft er tijdens de voetbalwedstrijdjes langs de kant staan brullen “sla ze dood”? En wie heeft de scheidsrechter uitgescholden? En wie heeft de leraren verteld dat ze met administratie bezig moeten zijn in plaats van observatie van hun leerlingen? Wie heeft de kinderen verteld dat hun eigen ideeën onzin waren? Wie heeft ze wijsgemaakt dat er maar één manier is om fatsoenlijk door het leven te gaan: studeren en veel geld verdienen?

En de jihad, die komt vooral voor bij jongeren met een Islamachtergrond. Tsjongetsjongetsjonge…voor zo’n opmerking moet je wel hoogbegaafd zijn! Nog even verder doorgedacht, wat misschien weer wat moeilijker is: hoe vind je houvast in een samenleving waarin je vader de heiligheid en fatsoen van Allah roeptoetert terwijl de meisjes in korte rokjes beneden in de garagebox naar groepsseks verlangen en iedereen zegt dat je een smerige moslim bent? Ja, hoe kom je dan aan je positieve wereldbeeld met allemaal prachtige keuzen? Daar hebben onze lederen bureaustoelbezitters geen antwoord op want zij hebben het gemaakt in de wereld en dus valt er niets aan die wereld op te merken.

Datis niet karakteristiek voor deze tijd. Ook in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw was de oudere generatie stokdoof voor de wensen en wanhoop van jongeren en zie eens wat voor moois eruit voortgekomen is: geldgraaien en gaming als opleiding tot agressie en miscommunicatie. Nou dames en heren van universiteit en andere onderwijsvormen, nou likmevestje liberalen, nou slappesocialisten, nou laffe namaakchristenen, succes ermee! Ga maar allemaal lekker hokken op Beursplein 5, dat is ook een soort groepsseks.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s