Crimefighters als gids voor de criminelen

Het zal 1964 geweest zijn toen ik voor het eerst, haast onder het toeziend oog van een politieagent, mijn eerste grammetje wiet kocht. Dat gebeurde in Deventer op straat bij een jongen die vermoedelijk naast de pot had gepiest bij het verkrijgen van een baantje als krantenbezorger en toen maar iets lucratievers had gezocht.

Ook in die tijd waren drugs al illegaal en er was nog niet eens een gedoogbeleid maar je kon het psul gewoon overal kopen. Daarna liep je naar de sigarettenautomaat die toen nog niet was voorzien van afgrijselijke rokerverschrikkers en kocht je een pakje shag met vloei. Klaar was Kees! Ook al een belachelijke toestand natuurlijk maar er viel nog mee te leven.

In de jaren daarna werd de drugsmarkt steeds aantrekkelijker voor regelrechte criminelen. De verboden en vooral het toezicht werden strenger, de grenscontroles zogenaamd minder doorgankelijk en….de prijs van drugs schoot omhoog. Leuk voor de stoere mannen in Afghanistan, Latijns-Amerika en nog een paar van die landen. Ze zagen hoe hun zakken zich vulden, veelal ten koste van het leven van sloebers die fungeerden als transporteur. Dat kon ze niet ene reet schelen. Inmiddels zorgde het beleid van de VS en de Europese koloniën ervoor dat de drugsbestrijding een geweldig omvangrijk apparaat werd waaraan aandeelhouders van wapenindustrie en elektronica dikke poen verdienden. Weer een kanaal waar veel geld in verdween. Ja zeker, de economie rond drugs draaide op volle toeren. Overheidsbeleid maakte drugscriminelen en -bestrijders allemaal schatrijk en voor de rest haalde het geen moer uit. Hypocriet ook want de overheid staat wel toe dat ons voedsel vergeven is van slechte stoffen zoals maissiroop….en erger….

Nou ja, dat kan je niet zeggen. De criminelen vonden steeds beter hun weg in de Amerikaanse en Europese cultuur en vulden hun bancaire tekorten aan met de handel in vrouwen en….wapens. In de loop van de jaren werden er steeds steviger structuren van criminele verbanden opgezet die voor een goed winstgevende business zorgde. En de overheid ondersteunde dat door een steeds strenger drugsbeleid dat de prijzen verder omhoog joeg. Dat was dan meteen de oorzaak van de thuisproductie van drugs door jongeren, zoals de aanmaak van middelen op basis van accuzuur. Lekker goedkoop en….levensgevaarlijk. Dank u overheid!

Natuurlijk is het raar dat je alcohol volledig toelaat in de samenleving en wiet niet en hetzelfde geldt voor opium en meer van die zalige spullen. In beginsel hebben ze allemaal hetzelfde doel: de mens een moment van wegreizen en dwalen bezorgen, iets waaraan hij of zij steeds meer behoefte heeft naarmate het leven getresster wordt. De handel in drugs, waaronder alcohol, is dan ook niet crimineel maar behoort tot de levensvoorwaarden. Vrijwel ieder mens zoekt wel een vorm van drogering: koffie, alcohol, tabak, wiet, opium en sterker.

Omdat de markt eenmaal vrij toegankelijk was voor criminelen, dankzij het drugsbeleid, ontwikkelden dezen ook steeds gevaarlijker en zwaardere drugs. Het ging hen erom steeds iets nieuws en iets dat meer opwinding veroorzaakte te kunnen bieden. Dat is een aloud economisch principe dat bijvoorbeeld ook geldt voor de tsunami aan apps die ons bedreigt.

Erger is dat de overheid door haar beleid de weg vrijmaakte voor de fundering van een stevig crimineel netwerk waarlangs ook gemakkelijk kalasjnikovs kunnen worden gedistribueerd. De handel in wapens valt WEL als crimineel te betitelen omdat er geen wereldwijde, miljarden mensen omvattende, behoefte is aan het produkt. Dat is bij drugs, nogmaals, wel het geval. In dat opzicht onderscheiden drugs zich nauwelijks van voedsel.

En plotseling begon de overheid te piepen dat kalasjnikovs en ander ongewenst spul zo gemakkelijk te krijgen zijn. Tsja, eigen schuld dikke bult. Maar er is nog wel iets tegen te doen, al wordt het steeds moeilijker. Legalisatie van wiet en natuurlijke drugs zoals opium en hasj zal de criminelen veel kansen en geld uit handen slaan. Gewone prijzen, gewone belastingheffing, gewoon verkrijgbaar in de coffeeshops. Op het gebied van drugs nemen de coffeeshops dan een gelijkwaardige plaats in met tabakszaken en slijters. En…alcoholica en tabak allemaal terug naar  de speciaalzaak. Dat zal alles bij elkaar een flinke besparing op de overheidsbegroting opleveren, sterker nog, het geld dat nu voor een groot deel moordende criminelen bereikt, komt dan in de schatkist terecht. Bovendien worden de onwenselijke kanalen van vrouwen- en wapenhandel beter te controleren en te dichten.

Die twee dikhuidige crimfighters zij nu toch opgestapt. Een goed moment voor een frisse wind! Volg gidsland Uruguay!

 

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s