Soulmates: Adolf Hitler en Henry Ford

Soms kwam het letterlijk en woordelijk tot uiting: Henry Ford en Adolf Hitler hielden er zo’n beetje dezelfde ideeën op na. Beiden waren een grote voorstander van “een auto voor iedereen”. Adolf maakte het daarom mogelijk dat Porsche met zijn Volkswagen op de markt kwam, Henry Ford zorgde ervoor dat de prijs van de auto aanzienlijk daalde.

Dat deed hij op Hitleriaanse wijze. Hij ontdekte het systeem van het werken aan de lopende band. De mens werd daarbij gedegradeerd tot robot. Hij hoefde niet te denken en niets te verzinnen, hij moest uitsluitend werken als een radertje in het systeem dat door Führer Henry was bedacht. Ieder had een vaste plek en protesteren ertegen was er niet bij, nee gewoon doen waarvoor je in het legobouwwerk past. Mensen zijn er niet gelukkiger van geworden want al naar gelang de portemonnee van Henry en zijn opvolgers groeide of kromp, gooide hij deze wezenloze slaven uit zijn systeem. Intussen probeerde Henry zijn concurrenten te vermorzelen door deze onmenselijke praktijken. Dat mocht in het land van de grenzenloze barbaarsheden. Zelfs een biertje was de tot totale stompzinnigheid gedreven kudde van medewerkers niet gegund want het land was drooggelegd.

Natuurlijk, zo op het eerste gezicht moordde Henry Ford niet maar hij maakte wel tallozen geestelijk dood en hij vond dat zijn goed recht en….een succes voor de mensheid als geheel.

Beiden zijn er schuldig aan dat we zitten met een overmaat aan snelwegen en inderdaad bijna voor elke deur een auto. Dat is alleen al een misdaad voor de mensheid want wie de meete chauffeurs bezig ziet, krijgt de neiging hen het rijbewijs onmiddellijk af te pakken. Chauffeurs zijn onbekwaam, letten niet op, laten zich afleiden, raken panisch door het verkeer of hebben lak aan alle anderen op de weg. Gek genoeg accepteren we deze misdaad tegen de menselijkheid zonder klagen. Sterker nog, we gaan ermee door want werk aan de lopende band bestaat nog steeds al wordt het in toenemende mate overgenomen door robots. Tegen dat laatste had Henry ook geen enkel bezwaar gehad. Weg met die mensen, laat ze maar inkomenloos zijn, als ik maar verdien! Zijn denigrerende kijk op de mensheid verschilde niet veel van die van Adolf. Het waren tijdgenoten en soulmates!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s