Fuck de koning…of Zwarte Piet….

Eén ding is weer eens duidelijk: veel mensen doen er alles aan om zich zo bot, onbenullig en gevoelloos mogelijk uit te drukken. Het gaat er niet om of een uitlating passend is maar of ze grof genoeg is. In die fase zijn we beland in onze samenleving. En dat allemaal onder het motto van “recht op vrije meningsuiting”, een soort heilig begrip dat in dat opzicht het niveau bereikt van alles wat men in andere werelddelen als heilig beschouwt.

En nu moet iemand die “Fuck de Koning” heeft geroepen zich ineens verantwoorden. Is dat het begin van een nieuw tijdperk? Een tijdperk waarin we niet alles meer accepteren? Je mag toch aannemen dat het OM nu ook meteen maatregelen neemt tegen cartoonisten die een al dan niet bespottelijke afbeelding van Mohammed maken. Opzettelijk bespotten van een persoon die door miljoenen beschouwd wordt als heilig, is toch minstens zo verwerpelijk als het beledigen van onze vorst, of het nu om diens persoon gaat of alleen maar om zijn functie?

Hetzelfde geldt ook voor het lukraak uitschreeuwen van het woord “NSB-er”. Ook dat is dezer dagen weer gebeurd en het heeft over het algemeen geen betrekking op de persoon die wordt uitgescholden. Bovendien doet het geen recht aan de leden van de NSB die zich juist onderscheiden hebben door menselijkheid, zoals het opvangen van Joodse onderduikers. Al met al heeft het gebruik van grove uitdrukking veelal geen nut en schiet het elk doel voorbij doordat de tegenpartij zich alleen maar verder ingraaft en echt de schreeuwlelijk niet tegemoet komt. Dat doet vrijwel geen mens…dat zou iedereen toch moeten weten.

Persoonlijk vind ik het dus onzin om de man die “Fuck de Koning” riep voor het gerecht te dagen. Ik ben van mening dat iedereen zich zou moeten buigen over de vraag of het ongebreideld schelden en beledigen nog wel gewenst is en zo nee…welke maatregelen de samenleving dan zou moeten nemen. Misschien moeten we wel af van Zijne Heiligheid het Recht op onbegrensde Vrije Meningsuiting.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s