Het leven als wedstrijd

Er zijn drie woorden in onze samenleving die belangrijk zijn: beste, snelste en meeste.  Zoals onze neoliberalen ons zo graag leren draait in het leven alles om een wedstrijd. Het dondert niet HOE je die wedstrijd wint, ALS je hem maar wint. Dan zorgen de andere winnaars er wel voor dat je nog een extra prijs krijgt. En wie niks wint….tsja, dat is een verwerpelijke Untermensch die niet voor zichzelf kan zorgen.

Alsof het nog niet erg genoeg is met de Voice of Holland en al het gekook en ander gedoe op tv waarmee je een fantastische prijs kunt winnen, worden kinderen nu ook al lastig gevallen met het competitiegedoe. In de tussentijd wordt steeds duidelijker op welke manier je een prijs kunt winnen: namelijk door te voldoen aan de wensen van een groep andere prijswinnaars. Zij stellen de normen en binnen hun kaders moet je blijven.

Ook in het verleden waren er talentenjachten maar over het algemeen waren dat eenmalige gebeurtenissen. Kunstenaars deden dagelijks hun best zich te bewijzen ten opzichte van het langskomend publiek. Dat betekende dat hun werk moest afwijken en opvallen. Bovendien werden kinderen die daar fysiek nog niet aan toe waren niet blootgesteld aan deze lichamelijke en psychische slachtpartijen die tot jarenlange trauma’s kunnen leiden. Wat voor invloed heeft het allemaal op degenen die geen mooie plek winnen? Dat is duidelijk: frustratie, teleurstelling…het mag een wonder heten dat er nog geen zelfmoord uit voortgekomen is.

Het leven hoort een ontwikkelingsgang te zijn waarin mensen hun eigen kwaliteiten kunnen ontdekken, steeds weer nieuw, verfrissend en afwijkend, niet afhankelijk van de gammele opvattingen van bestaande “meesters”.  Voice of Holland en soortgelijke programma’s dragen bij aan eenvormigheid, gebrek aan creativiteit en dus ook aan een ondermaatse ontwikkeling van kwaliteit.  Laten we hopen dat deze zooi vanaf 2015 najaar is afgelopen.

 

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s