Geschiedenis is een vak van kletskoek

Wie gaat er nou toch geschiedenis studeren? Het enige dat je ermee doen kunt, is lesgeven in geschiedenis! Gisteravond was het weer eens zover en kwam het aloude vooroordeel naar voren. geschiedenis is een vak voor weekdieren en watjes.

Het is één van die gangbare opvattingen waaruit blijkt dat de spreker eigenlijk nergens over heeft nagedacht en misschien was het daarom goed geweest als hij of zij geschiedenis had gestudeerd. Als er één ding is dat het vak geschiedenis je laat doen, is het wel nadenken. Nadenken over de vraag hoe mensen eigenlijk in elkaar zitten, hoe ze zich ontwikkelen en waar hun barrières vandaan komen. Het is een praktisch ingevulde vorm van psycho- en sociologie. Het is ook een praktisch ingevulde vorm van bestuurskunde maar….dan moet je wel erover na willen denken en het verhaal vertellen. Geschiedenis is een vak van verhalen en discussies, inzichtontwikkeling rond de vraag wat mensen eigenlijk alsmaar aan het doen zijn op deze planeet. Met historische kennis kan je ook prachtige beroepen uitoefenen zoals journalist, Unesco medewerker, bestuurder of politicus, diplomaat, docent, medewerker in de culturele sector, architect en noem maar op….o ja….kunstenaar…..

Het grootste dwaalspoor daarbij is de reductie van geschiedenis tot jaartallen. Wie geschiedenis studeert, moet niet in de eerste plaats feitelijke kennis opsnuiven maar vooral inzichten ontwikkelen. Pas dan komt het vak volledig tot zijn recht.  En ga ook eens wat verder dan uitsluitend die vermaledijde Tweede Wereldoorlog, waarvan keer op keer een totaal verwrongen verhaal wordt verteld.

Er kan nauwelijks vroeg genoeg worden begonnen met het aanbrengen van historische belangstelling. Op de basisschool…ja zeker maar dan niet met zogenaamd wetenschappelijke informatie. Het gaat dan, zo bij het begin, vooral om verhalen. De belangstelling voor het vak en voor de mens in het algemeen moet worden bijgebracht. Als daarmee een stevige basis wordt gelegd, schieten gevaarlijke ideologieën zoals nationalisme en racisme later ook minder gemakkelijk wortel. Het zou mooi zijn als de overheid eindelijk eens ging beseffen dat aan vakken als geschiedenis en aardrijkskunde veel en veel meer aandacht zou moeten worden besteed dan aan ict en economie of wiskunde. Wat mij betreft behoort de aandacht van mensen meer gericht te zijn op mensen dan op robots, geld of cijfers.

Tot sterkte,

Kaj Elhorstchaoticus.wordpress.com

 

Beste mensen, let niet teveel op de titel hè? Als u dit goed leest, begrijpt u dat ik geschiedenis UITERST belangrijk vind! 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s