Kind centraal in het onderwijs, dat zou prachtig zijn

Wat een origineel idee! Om het kind of de jongere in het onderwijs centraal te stellen!  Om de leerling weer te gaan zien als een mens die zich ontwikkeld, vooral leuk voor ontwikkelingspsychologen en….jongeren.

In de afgelopen decennia is het onderwijs vooral een trainingsplek geworden voor het bedrijfsleven. Kinderen en jongeren werden dagelijks in hokjes gefrommeld waarin ze zouden moeten passen om kans te maken op een “prachtige baan”. Nou ja, prachtig….meestal ging het om gouden bergen die uiteindelijk uit vleesafval bleken te bestaan maar toch….de westerse samenleving met zijn monsterlijk grote economie is natuurlijk wel superieur aan het gedreutel elders in de wereld. Maar ja…daar wonen ook alleen maar gevaarlijke sukkels.

Zo staat het nog net niet in de lesboeken maar de scholieren horen het wel dagelijks zowel thuis als op school. Die extremisten ook allemaal en die eikelige Russen, ook al niet te vertrouwen. Eigenlijk is de wereld aan de ene kant heel gevaarlijk en aan de andere kant heel saai want ja…dat geld daar worden je ouders niet gelukkig van en jij dus ook niet. Nee, als je dan echt iets wilt beleven dan moet je een baantje zien te vinden als Floortje Dessing of….als Jihadist. Dat is tenminste spannend. Jammer dat de tv maar zo weinig Floortjes nodig heeft. Intussen leren we wel heel agressief tegen elkaar te doen en dan noemen we dat vrijheid van meningsuiting.

Zo’n Jihad is eigenlijk best wel leuk, dan beleef je nog eens iets en je betekent ook iets voor je vrienden en andere omgeving…. Tsja, op de keper beschouwd zou het toch goed zijn als het onderwijs op de schop ging en dan ook echt helemaal. Als het onderwijs nu weer eens besefte dat het in de eerste plaats gaat om de ontwikkeling en vorming van kinderen en jongeren. Dat het onderwijs ontdekt welke positieve en sterke kanten leerlingen hebben en dan…helpt met de ontwikkeling daarvan. Wedden dat een goede en enthousiaste aanpak en uitvoering van “werk” of “maatschappelijk van belang zijnde bezigheid” dan vanzelf volgt? Jongeren zijn wel degelijk geïnteresseerd in hun toekomst maar ze zijn ook ontmoedigd en gedesillusioneerd  door de houding van totaal ongeïnspireerde ouderen en ouders.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Chaoticus.wordpress.com

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s