Grieken zijn slachtoffer, geen dader….

Niets is zo glibberig als de boter op je eigen hoofd, daarom worden we er liever niet aan herinnerd. En toch…van tijd tot tijd gebeurt dat. Gisteravond bijvoorbeeld. Radar besteedde aandacht aan de situatie in en rond Griekenland.Daarin kwam eindelijk het beeld naar voren zoals het is. Geen gladde praatjes over de afspraken met de EU maar de werkelijke stand van zaken.

De Grieken, de meesten van hen, zijn slachtoffer en geen dader. Het geleuter over mensen die veel te vroeg met pensioen gaan, ging gisteravond knalhard onderuit. En terecht… na twaalf bezoeken aan het land ken ik Grieken genoeg die zich nog te pletter werken als Nederlanders al lang de geur van hun geraniums opsnuiven. Het verkeerde beeld wordt in stand gehouden door mannen als Dijsselbloem en Zijlstra. Hun populisme grenst aan dat van Geert Wilders met het verschil dat die geen bek maar een nek heeft om uit te lullen.

Zo, dat is er ook weer uit. De Griekse aristocratie (een Grieks woord en eigenlijk zou het aristoKratie moeten zijn omdat in het Griekse alfabeth geen “c” voorkomt maar zelfs DAT hebben we ingepikt)  heeft ooit een verbond gesloten met de Europese bovenlaag en heeft op die basis de kans gezien de EU en de euro binnen te komen. Voor de mannen en vrouwen met dikke portefeuilles is dat heel bevredigend, voor de rest een ramp. Een berg aan produkten die de Grieken helemaal niet konden betalen, kwam het land binnen. Produkten waaraan vooral onze aandeelhouders schatten verdienden en waarvan nog maar de vraag is of iemand er echt iets aan heeft. En ja hoor….schulden stapelden zich op, voor het land als geheel en ook voor individuen. Bij het maken van afspraken keek de EU commissie bij voortdurend weg voor de sociale achterstanden en economische zwakte van de Grieken. De commissie overtrad haar eigen regels op het gebied van economische gelijkwaardigheid en onderzoek naar corrumptieve structuren. Waarom? Omdat ze zelf hebberig en corrupt was en is. En toen het eenmaal misging….ja toen waren de Grieken als collectiviteit schuldig en hielden ze niet aan afspraken, afspraken waarvan bij voorbaat duidelijk was dat ze zich er nooit aan zouden kunnen houden.

Het wijzen naar de Grieken is al erg genoeg. De gevolgen ervan kunnen nog veel erger zijn. Gefrustreerde, teleurgestelde mensen en volkeren zijn er eerder geweest in Europa. Voor hen zijn fascisme en Nazisme altijd erg aantrekkelijk en….als het in Griekenland door ons eigen toedoen allemaal uit de hand loopt, wie krijgt dan de schuld? U mag het zeggen!

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://chaoticus.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s