EU en de principes…om te huilen…..

Griekenland moet gemaakte afspraken nakomen. Zo’n uitspraak bekt natuurlijk lekker en het is kenmerkend voor deze tijd dat iedereen daar razendsnel intuint. De zogenaamde feiten en gemaakte afspraken over ONS geld zijn heilig. Zelden bedenken mensen dat feiten slechts symptomen zijn, dat gemaakte afspraken niet veel meer dan schijn zijn en dat ONS geld meestal niet bij ONS terechtkomt.

De Europese Unie heeft in de afgelopen dertig jaar een enorme gebiedsuitbreiding gekend en of dat altijd allemaal wel zo wenselijk was, speelde helemaal geen rol. Tot mijn stomme verbazing werden landen als Roemenië, Bulgarije, Griekenland, Cyprus en Slovenië en Slowakije en zelfs Hongarije probleemloos lid. Dat was vreemd want de regels en beginselen van de EU waren in geen enkel opzicht en voor géén van deze landen van toepassing.  Voor Cyprus gold bijvoorbeeld dat de territoriale problemen NIET waren opgelost terwijl dat wel had gemoeten voorafgaand aan het lidmaatschap.  Voor géén van deze landen gold dat ze een economie hadden die zich kon meten met die van de westerse EU lidstaten. Bovendien was duidelijk dat in het merendeel van deze landen corruptie  tot de dominante cultuur behoorde en dat in een aantal van deze landen openlijke discriminatie aan de orde van de dag was. NIETS van deze problemen werd opgelost voordat de landen lid werden van de Unie. Daar zat de EU Commissie dus niet met een lading boter op het hoofd maar doodeenvoudig verstopt onder een boterberg. Bij de eerste de beste financiële crisis kwamen alle tekorten naar boven.

“Ja maar, die landen zijn er zelf mee akkoord gegaan.” Dat klopt, de vraag is alleen WIE er precies mee akkoord zijn gegaan: de zogenaamde financieel/economische elite, mensen dus die meenden zelf voordeel te kunnen halen uit een lidmaatschap. Zoals in sterk corrupte samenlevingen wel vaker het geval is, werd daarbij NIET gelet op de belangen van de meerderheid van de bevolking. In Griekenland uitte zich dat door de opkomst van Nazistische groeperingen zoals De Gouden Dageraad.  Deze vormde een duidelijk”Front van de Onvrede” maar dat belette de EU niet om doodeenvoudig verder te gaan

Waarom niet? Omdat veel Midden-Europese landen, Griekenland en Cyprus lid MOESTEN worden van de EU om daarmee Rusland dwars te zitten. Geo-Politiek dus, machtsversterking…..Daarin stak geen enkel voordeel voor de Grieken. Precies om dezelfde reden MOEST ook Oekraïene bij de unie worden gehaald. Dat het laatste nog niet gelukt is, heeft te maken met het lopende territoriale conflict in het “land” (Oekraïene is zelfs vanuit nationalistisch standpunt bezien niet een echt land).

Nu de boel spaak loopt, speelt de EU opnieuw een smerige rol. De Unie heeft de Griekse economie ondergraven maar het zijn de Grieken die zich aan hun betalingsverplichtingen moeten houden. Nu ineens ook wordt er druk gezet op hervormingen die eigenlijk al plaats hadden moeten hebben voordat het land werd toegelaten tot de Unie. En nu….stel dat Griekenland uittreedt en geen schulden aflost. Gaan we het land dan met een NATO-macht bezetten ofzo? Waar denken de stoere dames en heren van de Unie eigenlijk op af te stevenen?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s