Syrië is geen Duitsland

Gisteren riep voorman Buma van het CDA op om in Syrië in te grijpen met grondtroepen. De man houdt klaarblijkelijk van simpele “oplossingen”. In veel kringen meent men dat zoiets helemaal niet zo gek is omdat het in WOII ook heeft geholpen.

Nu valt daarover heel veel te discussiëren maar dat gaan we hier niet doen. Zeker is dat Duitsland anno 1939 niet te vergelijken valt met Syrië in 2015. Er is een aantal overeenkomsten maar er is zeker een groot aantal minstens even belangrijke verschillen. In 1939 was Duitsland al vele eeuwen lang onderdeel van de Europese cultuur. Ja, er was zelfs een belangrijke, niet te minachten democratische traditie. Deze was weliswaar in die periode volledig ondergesneeuwd geraakt maar ze bleef voortbestaan. Dat nu maakte het mogelijk dat Duitsland in 1945 overeind kwam en zich ontwikkelde tot een volop westerse democratie. De bodem was er meer dan rijp voor.  In Syrië is dat geenszins het geval. Men heeft geen benul van het idee “democratie” en iedere poging om er een regime te vestigen dat daar enigszins op lijkt, is tot mislukken gedoemd. In dat opzicht verschilt Syrië niet veel van Irak.

Kortom….militair ingrijpen in Syrië met grondtroepen is ongeveer het domste wat het westen kan doen. Wat wel werkt, is een goed georganiseerde opvang en begeleiding van vluchtelingen. Intussen lossen de Syriërs hun eigen interne en onderlinge problemen op en….vinden zij mogelijk eindelijk hun werkelijke identiteit. Wanneer dat stadium is bereikt zullen sommige vluchtelingen terug willen, sommige anderen, die zich echt hebben aangepast aan de Europese samenleving, niet. Daar ligt de oplossing van het “vluchtelingenprobleem”. In de tussentijd moet Europa alles doen om de vluchtelingen op te vangen en te begeleiden naar een voorspoedig leven en bestaan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s