Geert Wilders, verward of verwarrend?

Verwarde mannen, je hoort er de laatste tijd veel over: jihadisten en verwarde mannen. Laten we wel wezen, jihadisten zijn OOK verwarde mannen maar daar blijft het niet bij. Er zijn ook leidinggevende politici en bestuurders die tot de categorie “verward” behoren. Ik krijg sterk de indruk dat Geert Wilders daartoe behoort. Hij heeft in Israel ooit opgepikt hoe gevaarlijk en agressief de dominante godsdienst van de Arabieren is en sindsdien verspreist hij die boodschapo over de wereld. Hij is in staat zelfs de ijsberen te waarschuwen voor jihadisten, als hij zou geloven dat ijsberen bedreigd zijn. Dat doet hij niet want zelfs het verhaal van de opwarming van de aarde ontkent hij.

Verward is hij in elk geval en wat mij betreft ook verwarrend. Al jarenlang predikt hij samen met het gefrustreerde trutje Aaam Hirsi Ali de strijd tegen de Islam. Hij doet dat omdat hij denkt dat deze godsdienst en haar aanhagers de Nederlandse samenleving ondermijnen. Hij waarschuwt voor het verlies van Nederlandse waarden en normen hoewel hij nooit verder komt dan het opstaan voor een ouderein de bus en het niet uitschelden van vrouwen. Alsof dat typerend zou zijn voor de Nederlandse cultuur!. Kletskoek natuurlijk maar het gaat er bij menigeen in als zoete koek. Omdat de PVV nog nooit goed duidelijk heeft kunnen maken wat de Nederlandse cultuur inhoudt, zal ik hier een seen rijtje duidelijke kenmerken geven:

 

 • spreken en schrijven van de Nederlandse taal
 • vieren van Nederlandse volksfeesten zoals Sint Nicolaas, Kerstmis, Oud en Nieuw en Pasen
 • vieren van verjaardagen
 • doorzettingsvermogen, volhardend zijn
 • ondernemingszin
 • gelijkwaardigheid mannen en vrouwen (al in de 15e eeuw stonden Nederlandse vrouwen om hun onwrikbare positie bekend)
 • soberheid
 • sociaal gedrag in kleine kring
 • tolerantie vooral vanwege economische belangen
 • open grenzen
 • beperkte gastvrijheid
 • nieuwsgierigheid

De lijst is niet uitputtend.

Het gedrag van Wilders is niet ongefundeerd. De samenleving vertoont een aantal scheefgegroeide situaties die echter niet zoveel te maken hebben met de Islam. het is misgegaan toen de socialisten dachten dat de belangrijkste standenproblemen wel waren overwonnen doordat iedereen naara school kon en studeren. De overheid hechtte bovenmatig veel belang aan hoge opleidingen. In werkelijkheid werden daarmee geen problemen opgelost maar ontstond er wel een overvloedig van kennis voorzien potemntieel voor het bedrijfsleven. Diploma’s daalden daardoor in waarde en gedeeltelijk was dat ook terecht. Het vermogen om een diploma als drs te halen is uitluitend afhankelijk van het vermogen tot leren. De vaardigheid om met de opgedane kennis ook iets van belang te doen, is nooit een doelstelling geweest. Dat is jammer want inzicht is belangrijker dan kennis. Minstens zo erg was de kloof die ontstond tussen “hoog” opgeleiden en “niet” of “matig” opgeleiden.

Een tweede miskleun van de samenleving is , dat er wel degelijk standen bleven bestaan. De arbeider uit de negentiende eeuw mag dan verdwenen zijn, de miskende burger is gebleven en vestigde zich vooral in gesloten, armoedige volkswijken. Dat deze wijken door de overheid vervolgens zijn gezien als de beste opvangmogelijkheid voor immigrnten, is een toonaangevende miskleun geweest. Juist in deze wijken vonden de bewoners nog enig levensgeluk door hun gezamenlijkheid, hun stille overeenkomsten en afspraken. Juist in deze omgeving hadden in feite slechts mondjesmaat immigranten toegelaten mogen worden.

Daar komt de neoliberale luchtballon bij. Deze werd opgelaten na de ineenstorting van de USSR in een soort misplaatste overwinningsroes. Ze stootte bewust grote groepen van de bevolking uit, vooral degenen die er niet n waren geslaagd een succesvol burger te worden. Alweer werden devoornoemde wijken vooral getroffen.  Liberalen en (pseudo) socialisten zijn daaraan even schuldig. Gevestigde politieke partijen hebben de verwarde man Wilders daarmee wapens in handen gegeven om de samenleving uiteen te spelen, onder meer op basis van een foutieve definitie van het begrip “vrijheid van meningsuiting”.

Tot op de dag van vandaag gaat Wilders uit wel begrepen eigenbelang door de verwarring over de oorzaken van onvrede en ongelijkheid in de samenleving te vergroten.  Ik zou zeggen: Nederlanders, wordt wakker en keert u tegen hem en tegen al degenen die geen duidelijk weerwoord op hem hebben! Deze verwarde en verwarrende man mag niet zijn zin krijgen!

Advertenties

4 thoughts on “Geert Wilders, verward of verwarrend?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s