Wat je niet weet, weet je niet, ook niet van Oekraiene

Het is duidelijk. Uit PVV/Pegida-kringen komt nog al eens het verwijt dat ik de geschiedenis betrek bij ontwikkelingen. Dat is vervelend voor ze want ze weten er niets vanaf/ Ze weten wel meer niet, heb ik ontdekt. Zo wist laatst iemand op facebook uit die kringen ook niet dat een prostaat een orgaan was. Hij dacht dat het een ziekte was. Er heerst daar in die kringen wel een andere ziekte: alleen kijken wat je het eerste iet en dat de feiten noemen, zonder op verbanden te letten.

Goed genoeg geklaagd. Vandaag ging het dus over Oekraiene en ook daarvan weet haast niemand iets af. Dat het ‘land’ is gesticht door Zweedse Noormannen die de naam “Warangen” droegen, is geschiedenis maar doet wel ter zake. Het is bepalend voor de bevolkingsverhoudingen in het gebied. Oost-Oekraiene wordt door echte Russen bewoond die niet eens de grens tussen hun ‘land’ en Rusland erkennen. Ze steken die grens gewoon over zonder ook maar één moment van toegangscontrole te ondergaan.

Ten westen van de Don wonen echter voornamelijk afstammelingen van de Warangen en een soort Polen. Die kozen in WOII de kant van Hitler omdat ze, begrijpelijk genoeg, genoeg hadden van die Russische overheersing in de USSR. Die tegenstelling bepaalt tot op de dag van vandaag de verhoudingen in het ‘land’, wat Samsom ook moge beweren. Het heeft natuurlijk geen enkele zin om een associatieverdrag aan te gaan met een ‘land’ waarvan de inwoners al liever helemaal niet met elkaar geassocieerd willen worden. Oekjraiene lijkt meer op Syrie wat dat betreft dan je zo zou denken en het komt in niemands hoofd op met Syrie zo’n verdrag te sluiten.

De politieke verhoudingen in Oekraiene kunnen de EU ook nog wel eens in gevaarlijk vaarwater brengen, al weer een reden om geen verdrag met dat gebied te sluiten. Zijn Oekraieners zielig? Afhankelijk van onze hulp? Dat valt wel mee hoor en als ze echt onze hulp nodig hebben, dan houden die West-Oekraieners toch gewoon op met hun oorlogje in het oosten. Het oosten gaat dan naar Rusland, het westen naar de EU. Dan blijft het nog uitkijken wat de EU staat ook nu al niet zo stevig in de schoenen. Komt ook door de geschiedenis maar ja…die telt niet mee.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s