Kakeltaal

Op deze pagina vidt u uitdrukkingen en cliché’s waarmee u erg moet uitkijken voordat u een verhaal in het openbaar houdt of….in uw hoofd bij uzelf te rade gaat.

“Onze eigen”  zoals in “Onze eigen ING” of “Onze eigen Shell” , deze uitdrukking suggereert een net bestaande gezamenlijke claim op de genoemde bedrijven/organisaties.

“We moeten bezuinigen”, als zodanig is deze stelling niet te verdedigen en leidt zij slechts tot een onbeargumenteerde stellingname dat bezuinigingen de oplossing zijn voor een probleem, bijvoorbeeld een crisis

“Wij nemen dit mee”, in discussies tussen bestuurders/politici gezegd door deze mensen, betekent veelal dat u van uw voorstel helemaal niets terugvindt in de uitvoering. Of er over gesproken is, blijft oncontroleerbaar.

“Samen weten we meer dan één alleen”, klinkt logisch maar in de praktijk weet een eenling geregeld veel meer dan een groep door gebrek aan tegenspraak die hij/zij ervaart.

“Het kan niet zo zijn dat”, overbodig langdradige omschrijving waarmee op overdadig nadrukkelijke wijze geprobeerd wordt aan te geven dat iets niet mag of zal mogen.

“Het is dus zo dat”, overdadig langdradige omschrijving om aan te geven dat een situatie of een ontwikkeling bestaat.

“Niet van deze tijd”, onziredenatie, kennelijk is het wel van deze tijd anders zouden we er niet over hoeve spreken.

“We gaan niet opnieuw het wiel uitvinden”, deed hij/zij dat maar wel, dan zou er creativiteit in het spel zijn en dat zou vast tot betere resultaten leiden

“Uit onderzoek blijkt”, de meest loze kreet van allemaal. Welk onderzoek, door wie, onder welke doelgroep, wat waren de vragen, wanneer?

“Dat zien we dan wel weer”, verhullend taalgebruik om het publiek niet te laten merken dat de gepresenteerde visie helemaal geen visie is maar meer los zand.

“Met alle respect”, meestal de aankondiging van een reeks van respectloze opmerkingen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s